Het shockeffect – Door Robert Verboon

Door Robert Verboon, Oprichter van www.zowerktpensioen.nl, onderdeel van Hippe Kerels.

Shocktherapie. Bij mij roept dat beelden op van een verward uitziende man die vastgebonden zit aan een operatiestoel, terwijl er electroden op zijn lichaam zijn geplakt. Om het beeld compleet te maken staat het haar van die persoon rechtop, waardoor direct duidelijk is dat er al wat stroomstoten door zijn lichaam zijn gegaan.

Shocktherapie is een gevoelig onderwerp. Er zijn veel mensen faliekant tegen deze behandeling omdat ze deze als “mishandeling” zien en niet in de resultaten geloven. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ziet het echter (uiteraard binnen de richtlijnen) als normaal medisch handelen. Internationaal onderzoek laat zelfs positieve resultaten bij deze vorm van therapie zien.

Roken is dodelijk
In de tabaksindustrie wordt tegenwoordig ook een vorm van shocktherapie toegepast. “Roken is dodelijk”: deze waarschuwing staat al jaren prominent op elk pakje sigaretten en shag. In Canada gaan ze nog iets verder. Tabaksfabrikanten zijn daar al jaren verplicht om, naast tekst, ook shockerende en confronterende afbeeldingen op de rookwaren te zetten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat beelden nog veel beter helpen dan woorden: 1 beeld zegt meer dan 1.000 woorden.

Sinds het afbeelden van de foto’s is het aantal dagelijkse rokers met 40 procent gedaald in Canada. 19 procent van de ondervraagden zegt bovendien minder te zijn gaan roken. Het doel heiligt de middelen, is dan mijn conclusie.

Pensioen
Het lijkt mij dan ook interessant om te kijken hoe we van bovenstaande kunnen leren in de pensioensector. We klagen allemaal dat de consument niet geïnteresseerd is in pensioen. Ze lezen onze post niet, begrijpen onze regelingen niet en bekommeren zich niet om hun eigen pensioensituatie.

Misschien moeten we de communicatie rondom het onderwerp pensioen ook maar richting het shockerende trekken. Confronteer consumenten maar eens met de harde werkelijkheid van het niet regelen van de eigen pensioensituatie. Wat zijn daar de effecten van? Ik kan me hier prachtige visualisaties bij voorstellen.

En uiteraard hoeven we het niet alleen richting het negatieve te trekken. Toen ik voor het eerst hoorde dat er in een goed pensioenpotje per persoon zo’n € 300.000,- moet zitten, vond ik dit ook behoorlijk shockerend. Zo’n groot bedrag! Tja, dan wil ik er best een paar uurtjes (eventueel met een adviseur) in steken om te kijken of dit voor mij goed geregeld is. Het feit dat pensioen niet interessant is, kan ik dan best even naast me neer leggen.

Doel heiligt de middelen
Tegenstanders van mijn verhaal zullen zich wellicht afvragen wat deze shocktherapie met het imago van de pensioenbranche zal doen. Maar als het net zo goed werkt als in de tabaksindustrie, heiligt het doel dan ook hier niet de middelen? En zeg nu zelf, zo’n positief imago hebben we toch al niet…


Meer van dit soort artikelen?

Meld u gratis aan voor onze financiële nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante content in uw mailbox.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *