Hoe gebruiksvriendelijk en veilig zijn wachtwoorden anno 2018 nog?

Kent u dat probleem? U heeft eindelijk een wachtwoord bedacht dat u kunt onthouden en het liefst overal voor wilt gebruiken. Maar dan volgt het probleem: wachtwoordvereisten. Bij de ene website moet u zich houden aan het minimum aantal tekens van 8, bij de ander aan het verplicht invoeren van een hoofdletter en bij weer een andere website moet het wachtwoord bestaan uit een combinatie van letters en cijfers én tekens. Dit heeft tot gevolg dat uw ‘standaard’ wachtwoord zo’n 10 verschillende varianten kent zoals;

Pietjansen, pietjansen01, Pietjansen1! etc.

Buiten het feit dat u de wachtwoorden hierdoor gegarandeerd gaat vergeten, is het ontzettend fraude gevoelig. Mensen gebruiken over het algemeen het zelfde wachtwoord voor meerdere websites of applicaties en de wachtwoorden zijn hierdoor steeds makkelijker te raden.

“Wachtwoorden zouden moeten zorgen voor meer veiligheid, maar dat is niet meer zo”, zei directeur Lotte de Bruijn van Nederland ICT, onlangs tegen de NOS.

Maar hoe kan de veiligheid dan wel worden gewaarborgd?

Beveiligingsexpert zijn druk bezig om mensen te leren hoe ze sterke wachtwoorden kunnen gebruiken om de veiligheid te borgen. Wachtwoorden zijn echter helemaal niet meer van deze tijd. We zouden veel meer naar gebruiksvriendelijke alternatieven moeten kijken, zoals gezichtsherkenning en vingerafdrukken. Maar een alternatief moet niet alleen gebruiksvriendelijk zijn, maar ook betaalbaar, veilig én technisch mogelijk zijn.

Bron: NOS

e-Identity Congres

Bij het e-Identity congres op 13 februari 2019 gaan professionals met elkaar in gesprek om ervoor te zorgen dat het digitaal identificeren en authentiseren veilig is, juridisch juist is en conform de wensen van de consument mogelijk is. Meer informatie?
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *