Data visualisatie is onmisbaar voor uw organisatie

Het verzamelen van data wordt steeds makkelijker maar het communiceren van de waardevolle informatie die in deze data zit lijkt steeds ingewikkelder. Een juiste communicatie van data is belangrijk voor het addresseren en oplossen van organisatievraagstukken en uitzetten van de organisatiestrategie. Hedendaags zijn er diverse data visualisatie mogelijkheden die ingezet kunnen worden om verbanden en patronen zichtbaar te maken.

Wij gingen in gesprek met Sara Sprinkhuizen, Data Visualization Expert bij The Data Vision Lab. We vroegen haar meer over de techniek Data Visualisatie, wat het belang en de voordelen van deze techniek zijn.

Wat is data visualisatie?

Data visualisatie zijn alle technieken waarmee u data visueel communiceert. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan:

  • Geschetste of getekende grafieken op papier
  • Interactieve, online visualisaties, en zelfs
  • (3D) constructies van materiaal

Visualisaties kunnen specifiek voor één specifiek publiek ontworpen worden (bijvoorbeeld een visualisatie tool voor in het beeld brengen van complexe genetische informatie voor wetenschappers),en kunnen ook dienen voor het bij elkaar brengen van mensen met verschillende achtergronden en disciplines rondom een gedeeld vraagstuk (bijvoorbeeld grafieken die een bedrijfsstrategie uiteenzetten op basis van jaarcijfers).

Waarom is data visualisatie belangrijk voor een organisatie?

Het vermogen om visueel data te verwerken is enorm krachtig. Mensen zijn in staat om in gevisualiseerde data snel patronen te herkennen en zelfs basisstatistieken te zien. Denk hierbij aan spreiding, minimale en maximale waarden, gemiddelde waarden et cetera.

Een visualisatie kan meerdere doelen dienen:

  • Verkennend (of “exploratory”); het gebruik van visualisaties om de kwaliteit en de inhoud van data te verkennen en begrijpen tijdens het analyseren van een bepaalde data set.
  • Verklarend (of “explanatory”); visualisaties die dienen voor een heldere communicatie van data.

Wat zijn de voordelen van data visualisatie voor een organisatie?

  • Door middel van exploratory visualisaties krijgt een organisatie inzicht in de data. Hiermee kunnen bepaalde trends inzichtelijk gemaakt worden, maar bijvoorbeeld ook welke data nog ontbreekt en wat de kwaliteit van de verzamelde data is.
  • Een explanatory visualisatie kan worden ingezet als krachtig communicatiemiddel. Het kan gebruikt worden om strategische beslissingen te onderbouwen, om inzicht te geven in de prestaties en verbetermogelijkheden.

Opleiding Data Scientist & Data voor Strategie en Management

Op 5 februari 2019 start de opleiding Data Scientist. Sara Sprinkhuizen, Data Visualization expert bij The Data Vision Lab, geeft een praktijkcase over het visualiseren van data en wat dit voor een organisatie kan betekenen. Meer informatie over deze opleiding

Daarnaast gaat op 12 februari 2019 op de opleiding Data voor strategie en management van start. Deze opleiding leert wat het belang van data is voor de strategische besluitvorming van een organisatie. Meer informatie over deze opleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Energie en digitalisering kunnen niet zonder elkaar

Dat Nederland ambitieuze doelstellingen heeft gesteld voor een toekomst met hernieuwbare energie is helder. Om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *