Hoe realiseer je innovaties als Controller in coronatijden?

Juist in extreme tijden van onzekerheid is het voor organisaties van zeer groot belang om iedere euro te kunnen verantwoorden. Niet alleen uitgaande maar ook binnenkomende cash moet perfect worden geregistreerd en gerapporteerd. Daarbij is er ook een groeiende behoefte om, in verband met planning en control, een goede voorspelling te kunnen maken van toekomstige geldstromen.

Dit is de reden dat er, ondanks de crisis, een groeiende behoefte is aan proactief meedenkende financials die zich als businesspartner positioneren.

Door de Coronacrisis zijn er veel mensen die hun baan kwijtraken. Niet zo gek als je bedenkt dat de economie krimpt en er een aantal bedrijfstakken zeer ernstig geraakt worden. Een tegengestelde trend zien we bij de financiële beroepen. Niet zozeer bij de registrerende activiteiten. Die worden in steeds hogere mate geautomatiseerd. Onderzoek van BDO (APQC-benchmark) laat zien dat de puur administratieve activiteiten in de komende jaren ruim zullen halveren. De kunstmatige intelligentie en robotisering van financieel technische functies maken het mogelijk om de pure registratiefunctie steeds efficiënter te maken. Toch groeit de behoefte aan financiële medewerkers die meer doen dan beheer van het geld. Naast het bepalen en berekenen van financiële risico’s en maken van adequate rapportages is er behoefte aan prestatiemanagement, voorspellende ken- en stuurgetallen en prognoses die verschillende scenario’s in zich dragen waardoor een bedrijf zich wendbaar kan voorbereiden op mogelijk onverwachte gebeurtenissen. Door hier met strategische analyse en oordeelsvorming tot werkelijk relevante adviezen te komen zullen managers in staat worden gesteld om op tijd bij te sturen en alle noodzakelijke beslissingen te kunnen nemen. 

Om deze rol te kunnen vervullen zal de traditionele financieel medewerker getransformeerd moeten worden naar een communicatieve spin in het web. De business snappend, alle actoren binnen de organisatie bij besluitvorming betrekkend, goede data-analyses makend, als het informatie-geweten van het bedrijf optredend, en dit alles gecombineerd met de basis op orde. Dus er moet sprake blijven van relevante, tijdige en betrouwbare informatievoorziening waarbij gelet moet worden op voorzichtigheid, vergelijkbaarheid, consistentie en continuïteit. Want als het fundament van de administratie niet deugd kan er geen goede business control zijn.

Als jij je wilt verdiepen in die transformatie van de financiële functie en de stappen die jij moet zetten om die innovatie te realiseren met de ontwikkeling van jouw competenties dan heb ik de optimale opleiding voor jou. Ik ga je voorzien van de noodzakelijke kennis en vaardigheden die jou futureproof maken als doorslaggevende financial. Een echte businesspartner waar jouw organisatie nog jaren succesvol mee zal zijn.

Geschreven door docent Hinrich Slobbe

Verkorte basisopleiding voor de Controller

De verkorte basisopleiding voor de controller is speciaal ontwikkeld voor de startende controller. De opleiding leert je processen te doorzien en hoe je effectief schakelt met andere afdelingen. Meer informatie?

Bekijk de opleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Hoe ga jij om met de veranderende rol van de financieel controller?

Merk jij dat jouw rol als financieel controller aan het veranderen is? De kans is …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.