Hoe word je als controller steeds meer een businesspartner?

Je lijkt als controller steeds meer op een businesspartner. Je draagt niet alleen financieel inhoudelijke verantwoordelijkheid, maar voorziet het financieel management van advies en denkt kritisch mee over strategie. Deze vernieuwde rol vraagt om krachtige communicatie vanuit een sterke houding, maar hoe geef je dat vorm? Anne-Marie Hannen, business controller bij Waterschap Limburg, leerde dit tijdens de verkorte opleiding Business Controller.

Het belang van soft skills voor de businesspartner

Soft skills worden steeds belangrijker in het werkveld, zeker binnen de veranderende rol van controller naar businesspartner. Je moet cijfers op een begrijpelijke manier toelichten en vertalen naar het beleid. Het is hierbij erg belangrijk om te luisteren, door te vragen, samen te vatten en effectief te beïnvloeden. Deze vaardigheden heeft Anne-Marie ontwikkeld tijdens de opleiding.

Welke kennis uit de opleiding is jou bijgebleven?

Ik heb mij persoonlijk het meest ontwikkeld door de feedback vanuit de rollenspellen. Hierin leerde ik dat de houding waarmee je een gesprek ingaat veel invloed heeft op de inhoud van het gesprek. Ik ontdekte dat iedereen overeenkomsten en verschillen heeft in denken en doen. Je moet dit niet alleen realiseren, maar ook gebruiken in gesprekken”, aldus Anne-Marie.

Hoe gebruik jij de opgedane kennis in het werkveld?

Anne-Marie: “ik ben me bewust van de houding die ik aanneem in een gesprek. Hierin luister ik actief mee en stel ik vragen. Ik heb na de opleiding mijn houding aangepast tijdens overleg, hierbij ben ik bewuster geworden van communicatie en met name actief aan het luisteren”. Actief luisteren heeft vijf kenmerken:

  • Geef aandacht aan de ander. Observeer en luister goed, herhaal eventueel wat de ander zegt in je hoofd.
  • Maak het duidelijk dat je luistert. Let op je eigen lichaamshouding, laat je gezicht spreken en knik terwijl de ander praat.
  • Geef feedback op wat de ander zegt. Vat samen wat de ander zegt of stel vragen als iets onduidelijk is.
  • Laat de ander uitpraten en stel je mening uit. Onderbreek de ander niet met tegenargumenten of jouw eigen verhaal, denk na voordat je jouw mening geeft.
  • Reageer op een gepaste manier. Geef je mening op een respectvolle manier en reageer open, eerlijk en begripvol.

Sluit de opleiding aan op jouw verwachtingen op voorhand?

De onderwerpen zoals genoemd in de brochure komen aan bod, maar er was met name aandacht voor de manier waarop deelnemers met deze onderwerpen te maken krijgen in de praktijk. Hierbij inspelend op de problematieken uit te praktijk, waardoor men de kennis snel vertaalt naar de werksituatie. Het resultaat hiervan kwam duidelijk tot uiting tijdens de rollenspellen. Ik vond verder de relatie tussen de verschillende thema’s goed herkenbaar, waardoor ik de opleiding als één geheel ervaarde”.

Richt jezelf op de rol van businesspartner

Merk jij dat jouw rol als controller steeds meer veranderd naar die van een businesspartner? Volg dan de verkorte opleiding Business Controller van Euroforum, net als Anne-Marie. Zij heeft tijdens de opleiding op een interactieve manier geleerd wat er precies nodig is van een businesspartner. Deze opleiding is ook als Incompany-traject mogelijk, waarbij de inhoud precies aansluit op de kennisbehoefte in jouw organisatie.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Vijf vragen over de ESG-rapportage in het jaarverslag

De ESG-rapportage is dankzij de Europese CSRD-richtlijn verplicht in het jaarverslag van bedrijven. Zij geven …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *