Interview met Hans Stegeman – Hoofd Nationaal Onderzoek Rabobank

Voorafgaand aan het Nationaal Hypothekencongres interviewden wij Hans Stegeman, Hoofd Nationaal Macro Economisch Onderzoek bij de Rabobank en spreker tijdens het congres. Hoe ziet hij de toekomst van de hypothekensector, welke snelle aanpassingen kunnen gedaan worden en hoe kunnen we proberen schulden te voorkomen?

Bekijk het volledige interview

Transcriptie van het interview

Het toekomstperspectief van de hypotheeksector de komende jaren, daar moeten we toch wel goed over nadenken. Er is veel gebeurd de afgelopen jaren en ook in de toekomst is het niet vanzelfsprekend dat alles weer gaat zoals het ging. Dat betekent structureel minder hypotheken en simpeler producten de komende tijd en daar moeten we aan wennen. Aan de ene kant betekent dat voor banken en hypotheekverstrekkers minder kosten, om het simpel te zeggen, maar ook minder winstmarges, omdat je simpele producten hebt en mensen ook zelf veel meer kunnen doen, inzichtelijker hebben wat een hypotheek kost, wat de producten en wat de mogelijkheden zijn.

Lange termijn

Op de lange termijn moeten we denken aan een ander soort woningmarkt in Nederland. We gaan zeker niet terug naar de periode van vóór 2008. We krijgen een ander soort woningmarkt met een statische koopwoningmarkt en statisch betekent dat mensen minder snel gaan verhuizen met minder hoge hypotheekschulden en hopelijk ook een grotere en dynamischer huursector. Dat betekent dat het voor veel mensen makkelijker wordt om te kunnen verhuizen, niet zozeer met een koophuis, maar wel met een huurhuis. Het is een verandering die sowieso heel traag gaat. Het gaat jaren duren voordat we daar zijn, maar het idee dat we nu terug kunnen naar de periode van vóór 2008, dat is niet goed, want ook toen was niet alles goed op de woningmarkt, lange wachtlijsten in de huursector, hoge schuldfinanciering. We zien nu wat daarvan komt, dat is ook niet het beste wat je kan hebben, dus daar moeten we ook niet naar terug.

Snelle aanpassingen

Het versneld op gang brengen van de woningmarkt is een hele lastige. De situatie waar we nu in zitten kost nu eenmaal tijd. We zitten in een transitie, we gaan naar een deels ander soort woningmarkt. We zijn bezig met schuld afbouwen, met lagere hypotheekschulden en dat betekent dat wat je eerst geleend hebt je nu moet terugbetalen. Dat betekent dat het ook even duurt. Alle maatregelen die gericht zijn op dingen versneld doen door lapmiddelen, door subsidies, door stimulering zijn vaak niets anders dan weggegooid geld. Duidelijkheid is wel van belang, goede maatregelen zijn wel van belang, maar met allerlei hulpmaatregelen dingen nog verder versnellen, dat is niet de oplossing.

Schulden voorkomen

Schulden voorkomen in plaats van achteraf problemen oplossen is altijd een hele belangrijke, iets waar een bank ook mee bezig is. Natuurlijk laat je eerst mensen schulden aangaan. Op de hypotheekmarkt en op de woningmarkt werd dat veelvuldig gedaan en tot nu toe hebben we daar ook nauwelijks problemen mee, als je kijkt naar de betalingsachterstanden en hoe het er nu voor staat. Het is alleen wel zo dat we nu in een periode zitten dat we denken: misschien zijn we toch wel iets te ver gegaan in het aangaan van schulden, zowel mensen die een huis kochten alsook banken. Het goede nieuws is, we hebben nog niet zo heel veel problemen.

Vooruitkijkend zeggen we wel: misschien moeten we dat toch anders doen en dat betekent heel simpel minder hoge hypotheekfinancieringen, meer eigen geld inbrengen.

Nationaal Hypothekencongres

Op het hypothekencongres spreken alle mensen die van belang zijn voor de hypotheekmarkt. Iedereen die ertoe doet op de hypotheekmarkt, op de woningmarkt geeft daar zijn mening over de toekomst en als je de komende jaren bezig bent met hypotheken en met die markt, dan moet je erbij zijn.

Meer weten?

Hans Stegeman is spreker tijdens het Nationaal Hypothekencongres op 8 en 9 oktober 2013. Ook daar gaat hij o.a. in op de toekomst van de hypothekensector. Wat zijn de trends voor de komende jaren en wat betekent dit voor de koop- en huurspelers binnen de markt.

Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Stijgende kosten voor uitvoering van het klimaat- en energiebeleid

“De ambities rondom het energiebeleid zijn groot en er moeten in relatief korte tijd grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *