Interview met Lex Hoogduin – Hoogleraar Economie

Voorafgaand aan het Nationaal Hypothekencongres interviewden wij Lex Hoogduin, Hoogleraar Economie en sprekers tijdens het Nationaal Hypothekencongres. Wat is zijn visie op de verplichte zorgplicht en institutionele beleggers? En zijn er mogelijkheden om schulden te voorkomen?

Bekijk het volledige interview

Transcriptie van het interview

Op de lange termijn hangt de richting van de woningsector erg af van de keuzes die we gaan maken. Wat mij betreft gaan we toe naar een sector waar veel minder gesubsidieerd wordt, waar uiteindelijk de hypotheekrenteaftrek is verdwenen, er veel minder huursubsidies zijn, alleen de onderkant van de huursector nog subsidie heeft.

Uiteindelijk komt het goed met de huizenmarkt, maar het kan wel een proces zijn dat nog een aantal jaren vergt. En vergt dat we duidelijkheid scheppen. Ik denk dat op dit moment het belangrijkste van de woningmarkt is het wegnemen van onzekerheid. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn als ze een huis kopen, zelf meer sommetjes kunnen maken of het al dan niet aantrekkelijk is. Dat is het belangrijkste dat moet gebeuren.

De woningmarkt versneld op gang brengen is niet zo eenvoudig. Er zijn geen gouden sleuteltjes voor. Wat mij betreft is het belangrijk dat we zekerheid verschaffen en dan kan het best nog even duren voordat de zaak op gang komt, maar dan gaat het uiteindelijk gebeuren. Misschien kun je het een beetje stimuleren door het voor starters aantrekkelijk te maken een woning te kopen.

Verplichte Zorgplicht

De verplichte zorgplicht voor financiële dienstverleners is op zichzelf een goed ding, maar we moeten uitkijken dat we daar niet in doorschieten, want uiteindelijk is degene die het huis koopt, die de hypotheek aanschaft, toch verantwoordelijk zijn voor zijn eigen daden. Uiteraard moet je huizenkopers niet laten zwemmen. Die zorgplicht is goed, maar het moet niet zo zijn dat mensen denken dat ze totaal geen risico’s meer lopen, dat anderen verantwoordelijk zijn voor hun keuzes, dat moeten ze uiteindelijk toch zelf zijn.

Institutionele Beleggers

De woningmarkt is bij uitstek een markt waar lange financiering nodig is. Degenen die dat kunnen aanbieden zijn institutionele beleggers en wat mij betreft mogen die zich nog wel wat meer op de woningmarkt begeven dan ze nu doen. Als de institutionele beleggers zich gaan bemoeien met de financiering van de woningmarkt, dan levert dat meer aanbod van financiering op en daardoor kan het zo zijn dat de woningmarkt wat makkelijker op gang komt.

Schulden voorkomen

Het mooiste is dat je schulden voorkomt. Helemaal mogelijk is dat niet, want de wereld is nu eenmaal onzeker. Er zullen altijd periodes zijn waarin er tegenvallers zijn. Het allerbeste is om ervoor te zorgen dat, als zich dat voordoet, je voldoende buffers hebt. Het zou op de wat langere termijn goed zijn als mensen ook wat eigen geld meebrengen voordat ze een huis kopen.

Meer weten?

Lex Hoogduin is sprekers tijdens het Nationaal Hypothekencongres.Daar gaat hij o.a. in op recessiemanagement: Hoe speel je met je huidige beleid in op de huidige trends en hoe stel je een visie vast voor de komende jaren?

Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *