‘Kansen en uitdagingen op de woningmarkt voor morgen’

Door Clarissa Liesdek, blogger tijdens Hypothekencongres 2013

Toch deelt niet iedereen uit de hypothekenbusiness deze mening. Tijdens het Hypothekencongres van 8 en 9 oktober in Scheveningen schoven de drie heren Ger Hukker, Marc Calon en Hans Stegeman met elkaar aan tafel om een vurig debat te voeren.

Hans Stegeman is werkzaam als hoofd van het Nationaal Economisch Onderzoek van de Rabobank. Tevens schrijft hij vele columns over de Nederlandse economie, de huizenmarkt, het overheidsleid en duurzame economie. Ger Hukker is sinds 2007 werkzaam als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.
Marc Calon is een politicus en sinds 2009 werkzaam als voorzitter van het koepel van woningbouwcorporatie Aedes.

Veel woningen te koop
Ger Hukker liet weten dat de positieve berichten over de woningmarkt afkomstig waren van zijn collega’s. ‘’Ondanks de situatie dreigt te stabiliseren, staat 50 procent van de woningen nog steeds te koop”, zei meneer Hukker.

Marc Calon sloot zich min of meer bij de heer Hukker aan: ‘’Hoelang zal deze stabiliteit dan duren? De vraag die ik stel is of het nu echt goed gaat of dat we er langzaam uit kruipen. Er zullen ook delen in Nederland zijn die gaan verliezen. In Nederland hebben woningen verschillende waarden. De ene is makkelijker te verkopen dan de ander. Er zal dus een grote ongelijkheid ontstaan.”

Daarnaast gaf de heer Calon aan dat veel Nederlanders risico’s niet overzien en te snel een hypotheek afsluiten. ‘’Consumenten zijn dom. Ze lopen achter andere mensen aan en maken geen goede beslissing op het gebied van woningen”, meldde Calon. Volgens Calon zijn er nog altijd mensen die hun baan verliezen of hun relatie verbreken en daardoor zo in de problemen komen met hun hypotheek.

Conclusie
Hans Stegeman liet weten er een herstel aan zat te komen, maar dat het nog wel een tijdje zal duren voordat alles op rolletjes loopt. Ger Hukker deed liever geen concrete uitspraak, voordat de feiten op tafel liggen:” Donderdag 10 oktober zullen de cijfers worden gepubliceerd. Ik wacht nog even af. Één ding is wel zeker. De prijzen dalen dus het gaat de goede kant op. De hypothekenmarkt zal naar mijn mening innoveren. Marc Calon stond er wat minder positief in: ‘’Het zal stapje voor stapje gaan, maar voor nu is het pijn lijden.”

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *