Paul van der Knaap: ‘De ene elektronische methode vervangt de andere, cash blijft’

Een jaar geleden vertelde Paul van der Knaap, in een interview met Euroforum over de plek van cash als betaalmiddel in de sterk veranderde samenleving. “Het is interessant om te kijken hoe we er een jaar later voor staan”, is dan ook één van de eerste dingen die hij zegt als we hem opnieuw spreken. Al snel blijkt dat het betalingsverkeer nog lang niet uitontwikkeld is.

“Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de trends”, begint Van der Knaap, Managing Director bij G4S Cash Solutions. “Voor ons als cash management company is de snel veranderende digitale markt een potentiële bedreigende factor. Het is belangrijk om nauwlettend in de gaten te houden waar vraag naar is.” Die vraag, vooral uit de retailsector, is simpel, aldus Van der Knaap. “Retailers willen zorgen dat ze betalingen kunnen afhandelen. Het komt erop neer dat de stap van ‘goed naar geld’ wordt gefaciliteerd. Er zijn verschillende mogelijkheden om te betalen, of dat nu cash, card of mobile is, en retailers willen die mogelijkheden gewoon vlekkeloos kunnen bieden. Het enige dat zij dus tegen ons zeggen is: ‘help mij daarbij.’

De vraag mag dan simpel zijn, het antwoord is gecompliceerder. “Het aanbod is zeer gefragmenteerd. Van oudsher bieden wij oplossingen voor cash. Onlangs zijn wij echter voor een klant gestart om op meer dan 150 locaties betaalvoorzieningen te plaatsen, waarmee op verschillende manieren kan worden betaald. Vanuit G4S beheren we deze betaalvoorzieningen. Daarmee wil ik aangeven dat ook wij naar nieuwe vormen binnen het betalingsverkeer verschuiven. We doen dit nu nog met één partij maar willen dit graag doorzetten.”

Cashloos is een Utopie

Toch is de rol van cash in de samenleving nog lang niet uitgespeeld. Van der Knaap vertelde het een jaar geleden al en staat nog steeds achter wat hij destijds zei. “Er is lange tijd door allerlei partijen ingezet op de ‘cashloze samenleving’. Inmiddels begrijpt iedereen dat munten en biljetten al duizend jaar een betaalmiddel zijn en dat er een reden is waarom het al zo lang meegaat. De toekomst van cash is positief. Cashloos zijn is niet wenselijk, het maakt bijvoorbeeld banken en retailers ook kwetsbaar. Als de elektronische methoden namelijk haperen, denk bijvoorbeeld aan uitval van het systeem, is cash altijd de oplossing.”

Bij G4S Cash Solutions denkt men dan ook dat nieuwe vormen van elektronisch betalen eerder een substituut voor de oude methoden zal zijn, dan dat het de plek van contant geld in zal nemen. “Het lijkt erop dat er onder jongeren een tegenbeweging ontstaat tegen de opkomst van mobiel betalen”, vertelt Van der Knaap. “Lang dacht men dat de vergrijzing funest was voor cash. Nu blijkt echter uit onderzoeken dat jongeren juist omdat ze zo bekend zijn met internet toch een belangrijke rol voor cash blijven zien. Vertrouwen speelt een belangrijke rol. Jongeren kennen de valkuilen die online gegraven zijn. Ze weten hoe lek het internet kan zijn. Het lijkt erop dat ze bewust tegen de opkomst van nieuwe betaalmethoden ingaan.”

Een rol als dienstverlener

Cash geld blijft dus van belang in de toekomst. Maar hoe groot is dat belang? “Dat is de million dollar question”, lacht Van der Knaap. “Iedereen vindt de opkomst van mobiel internet en de bijbehorende nieuwe betalingsmogelijkheden hot en leuk. Ik hoor daar zelf ook bij, ik zie hier ontzettend veel mogelijkheden in. Toch blijft het slechts op een beperkt deel van het betalingsverkeer toepasbaar. Er zijn altijd momenten of plekken waar mobiel betalen simpelweg niet kan of niet gewenst is. Denk alleen al aan het feit dat een mobiele telefoon op een batterij draait, wat doe je als die op is?”

Mobiel betalen zal daarom vooral een deel van het pin/card-verkeer kannibaliseren denkt Van der Knaap. Wel zal de kleine cashbetaling meer en meer worden vervangen door mobiele opties. G4S ontwikkelt zich daarom ook op nieuwe gebieden. “We zijn bijvoorbeeld met verschillende partijen bezig met het ontwikkelen van methoden om ook de beveiliging voor het elektronisch betaalverkeer te verzorgen. Dit is een hele grote stap voor ons. Het is namelijk iets wat we nog niet eerder gedaan hebben. Het is echter iets voor de toekomst, we zijn het nog aan het uitwerken.”

G4S wil zich ook steeds meer als dienstverlener opstellen en zorgen voor de klanten wegnemen. “Denk bijvoorbeeld aan supermarkten. Het hele traject van het moment van betalen aan de kassa, waar kassières het verwerken, tot aan bijschrijving op de rekening willen wij onze klanten in de toekomst uit handen kunnen nemen. Dan bedoel ik ook echt uit handen nemen, dus wij nemen ook de zorgen over bijvoorbeeld de verzekeringen en alle andere zaken die erbij komen kijken uit handen. Dat is de wens die onze klanten hebben en wij vinden het zelf ook een logische stap.”

“De nabije toekomst is lastig te voorspellen. Ik ben van mening dat alles voor een groot deel zal afhangen van hoe de balans tussen fysieke winkels en online-verkopen zal worden gevonden. De rol van elektronisch betalen wordt groter naar mate online winkelen groeit. Anderzijds is het heel goed mogelijk dat uiteindelijk blijkt dat een hybride vorm, denk aan een pick-uppoint, straks de winnende formule blijkt, met alle gevolgen voor de ontwikkeling van het betalingsverkeer daarbij.


Paul van der Knaap verzorgt één van de ronde tafelsessies op het congres Toekomst van het Betalingsverkeer, dat dit jaar op 16 juni plaatsvindt. Al meer dan 16 jaar hét congres in Nederland waar jaarlijks meer dan 200 betaalexperts samen komen om alles te horen over de laatste ontwikkelingen in de betaalsector.

Over marieke

Bekijk ook

Big data-analyse en de rol van AI

Auteur: Tony De Jonker Met een razend tempo krijgen we te maken met de komst …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *