Het is zover: de PSD2 is van start! Maar waar staan we nu?

De nieuwe EU-richtlijn PSD2 moet per 13 januari 2018 ingevoerd zijn. Minister Dijsselbloem heeft in oktober al bij de Tweede Kamer aangegeven dat deze datum voor Nederland niet haalbaar is. Het streven is dat zoveel mogelijk landen dit wel hebben ingevoerd. We zijn nu een paar dagen verder… maar wat is er precies gebeurd? Op de Conferentie Goed Voorbereid op PSD2 hoort u de laatste stand van zaken!

Afgelopen week is gebleken dat slechts 1/3 van de EU lidstaten PSD2 geimplenteerd heeft. Er zijn pas 8 landen helemaal klaar en daaruit kun je opmaken dat veel landen het toch wel hebben onderschat. Lees hier de laatste update vanuit de Europese Commissie.

Aanvraag van vergunning

Een vergunning kan nog niet aangevraagd worden vanwege de vertraging in de wetgeving in Nederland. DNB heeft daarom een concept versie van het vergunningaanvraagformulier en de daarbij behorende toelichting gepubliceerd, zodat partijen zich kunnen voorbereiden. Partijen weten dan wat zij aan informatie moeten aanleveren en wat de vergunningseisen zijn. Dit is echter nog niet definitief omdat de wetgeving nog niet is ingevoerd en er dus nog veranderingen doorgevoerd kunnen worden. Op 8 maart praat Tijmen Daniels, werkzaam als programmamanager PSD2 bij de Nederlandse Bank, u bij over hun rol als toezichthouder en het aanvragen van vergunningen.

Reactie vanuit EBA

Ook de European Banking Authority (EBA) is zich ervan bewust dat een groot deel van de lidstaten de PSD2 niet op 13 januari 2018 geimplementeerd heeft. Dirk Haubrich, Head of Customer Consumer Protection, Financial Innovation and Payments bij EBA zegt hierover het volgende:

“We understand, though, that the Netherlands is not the only country that is late in transposing the Directive, and a few others also have some delays, of between a few weeks and a few months. In anticipation of this, the EBA issues an Opinion on the transition from PSD1 to PSD2, which covers inter alia the issues of what the implication of this is for some of the provisions in PSD2.”

De volledige reactie kunt u hier lezen. Vanuit EBA zal Dirk Haubrich op het conferentie een toelichting geven op hoe de definitieve RTS eruit ziet en hoe de implementatie uitgevoerd wordt.

Conferentie Goed voorbereid op PSD2

Bent u benieuwd naar wat er nog meer besproken wordt op de conferentie van 8 maart? Bekijk het volledige conferentie programma op de website en ontdek welke experts deze dag nog meer aanwezig zijn.
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *