Recessiemanagement – hypotheken verstrekken in tijden van crisis

Artikel door:Juul Dijkhuis, blogger ophypotheken.blog.nlenhuizenmarkt.blog.nl

Sinds 2008 zijn banken anders aan gaan kijken naar het verstrekken van hypotheken. Toen de huizenprijzen nog jaarlijks bleven stijgen namen ze contact op met de klant om tweede hypotheken aan de man te brengen. De laatste vijf jaren blijven ze bovenop hun geld zitten en staan ze vooral stil bij de risico’s voor zichzelf.

“U kunt natuurlijk ook gelijk een extra hypotheekbedrag bijlenen voor een verbouwing”. Tot 2008 was het gebruikelijk om met dergelijke uitspraken huiseigenaren te verleiden om extra hypotheek op te nemen. De hypotheekverstrekkers probeerden elkaar te overtreffen door steeds hogere leningen te verstrekken op basis van het inkomen. Er was immers schaarste op de huizenmarkt, dus de huizenprijzen zouden nog wel door blijven stijgen. Helaas is de stijgende lijn van de huizenprijzen sinds 2008 wreed verstoord. Het CBS, het Kadaster en de makelaarsorganisaties blijven iedere maand of elk kwartaal met tegenvallende cijfers komen. De stagnerende huizenmarkt wil maar niet op gang komen, ondanks de bemoeienis van onze overheid. Een deel van het probleem wordt veroorzaakt door de banken.

Consumenten die in het perfecte plaatje passen krijgen een hypotheek

De banken hebben door de AFM regeltjes opgedragen gekregen waar ze zich aan moeten houden. De AFM heeft banken verboden om onverantwoorde hypotheken te verstrekken. Deze regels zijn gesteld om betalings- en restschuldproblemen bij consumenten zoveel mogelijk te voorkomen. Eén van de beperkingen is dat de maximale hypotheekverstrekking geleidelijk verlaagd gaat worden naar 100% van de koopsom van het huis. Ook zijn er regels gesteld hoeveel er maximaal verstrekt mag worden op basis van het inkomen. De banken krijgen de ruimte om uitzonderingen te maken, maar in hun eigen belang houden de banken liever vast aan de strenge regels.

Starters zien een koophuis niet meer zitten

De sleutel om de huizenmarkt weer op gang te helpen ligt bij de starters, maar volgens Vereniging Eigen Huis kiezen starters massaal voor een huurhuis. Hiervoor zijn meerdere redenen te noemen. Ten eerste hebben ze moeite om een hypotheek af te sluiten. De bank eist namelijk vaak een arbeidsovereenkomst voor een onbepaalde tijd. Het probleem is dat vaste contracten nauwelijks nog worden gegeven door werkgevers. Een tweede belangrijke reden is het gebrek aan vertrouwen in de huizenmarkt. De starters zien het niet zitten om een huis te kopen in een huizenmarkt met dalende huizenprijzen.

Wanneer is de bodem bereikt?

Er komen steeds meer positieve geluiden over de ontwikkeling van de huizenprijzen. De huizenprijzen zijn nog steeds aan het zakken en er worden nog steeds veel te weinig huizen verkocht, maar de dalingen vlakken af. Er wordt geroepen dat 2014 het jaar gaat worden waarin het segment om gaat slaan, maar in werkelijkheid weet niemand het. Aan de hand van indicatoren kunnen voorspellingen verricht worden, maar de praktijk kan anders uitvallen. De bodem zal uiteindelijk bepaald worden door het vertrouwen in de huizenmarkt. Zodra er weer meer en gemakkelijker huizen verkocht gaan worden, zal de huizenmarkt ook weer opkrabbelen. Dat kan gebeuren in 2014, maar het kan ook nog een paar jaar langer duren.

Meer weten?

Voor de 18e vindt dit jaar hetNationale Hypothekencongresplaats. Ieder jaar komen hier 250 experts samen om kennis te delen over uw sector. Hier hoort u o.a. meer over dit thema.

Meer van dit soort artikelen?

Meld u gratis aanvoor onze financiële nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante content in uw mailbox.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *