Door Sten Cok, blogger tijdens het Pensioen Forum 2013
Robert Leenes (TKP Investments) deed tijdens het Pensioen Forum congres eigenlijk wat geen enkele spreker deed. Hij begon zijn verhaal met het voorop stellen van de deelnemer. Daar gaat het tenslotte om in de pensioenwereld. Hij had direct de aandacht van de hele zaal te pakken.
‘’Het FTK is iets van een toezichthouder, wij moeten ons daaraan houden. Het kan nooit richtinggevend of leidend zijn. Uiteindelijk gaat het om de deelnemer. De deelnemer krijgt ook alles over zich heen gestort: nominaal, reëel, FTK, FTK1, FTK2, FTK1+ en misschien dat er nog meer varianten komen. Die deelnemer begrijpt het allemaal niet meer zo goed. Die ziet iedereen met elkaar in gesprek zijn. Er gebeurt van alles, waar de deelnemer weinig invloed op heeft. Uiteindelijk komt daar een pensioen uit. De deelnemer zit op zijn bank en heeft geen idee wat er uit die ‘black box’ komt.”
Robert Leenes veronderstelde dat dit niet alleen de schuld is van alle fondsen en andere partijen die betrokken zijn bij het pensioen: ‘’Dat ligt ook een beetje aan die deelnemer zelf. Hij zit niet voor niets in mijn plaatje enigszins passief op die bank (een slide uit de diapresentatie van Robert Leenes). Hij kan natuurlijk ook opstaan en naar ons toelopen en vragen stellen, dat gebeurt helaas te weinig”, aldus Leenes. Hij stelde zichzelf de vraag waarom de deelnemer zo weinig vragen stelt. Leenes kwam met de volgende verklaring: ‘’Die deelnemer realiseert zich heel goed dat die black box echt een black box is. Hij begrijpt niet wat er in die black box gebeurt en hij heeft ook heel weinig invloed op wat er in die black box gebeurt. Er komt via allerlei mechanismes en berekeningen een pensioen voor hem uit. Maar wat hij ook doet, daar heeft hij weinig invloed op.”
Robert Leenes stelt dat het om heel veel geld gaat. Het gaat om een pensioenvermogen van zo’n €1.000 miljard, waar het BBP €600 miljard bedraagt. Volgens Leenes is wat er gebeurt op de financiële markten veel belangrijker dan de inhoud van een FTK. Uiteindelijk bepaalt dat wat er met het geld gebeurt. Het gaat volgens Leenes uiteindelijk om geld verdienen.
Nadat Leenes de nominale en reële contracten heeft doorlopen, komt hij weer terug op de deelnemers en gelijk is iedereen weer bij de les. ‘’Als wij allemaal beleggen, met in het achterhoofd de deelnemer, en de toezichthouder zegt wat wel en niet mag, dan moeten we daar rekening mee houden. Het grote verschil in de nominale en reële contracten zijn de uitsmeerprocedures, die zijn wel heel mooi en heel belangrijk”, aldus Leenes.
Als laatste haalt Leenes het nieuwe pensioencontract aan: ‘’Als ik mevrouw Klijsma goed begrijp zijn ze het erover eens dat het veel te ingewikkeld gemaakt is. Laten we eens terug gaan naar de deelnemer.”