Starters, koop nu!

Door Anouschka te Lintelo, blogger tijdens Hypothekencongres 2013

Succesvolle open huizen dag

“Ik hoorde wat somberheid uit de verhalen van vanmorgen”, begon Hagenaars zijn lezing. “Maar ik denk dat er ook wel heel veel positieve verhalen te vertellen te zijn over dit thema. Laten we positivisme proberen terug te halen: er waren maar liefst

150 000 bezoekers bij de open huizen dag afgelopen zaterdag!”

In zijn presentatie kwam voor een groot deel de situatie van starters op de woningmarkt aan de orde. Volgens Hagenaars is het voor starters een goede tijd om een huis te kopen. Maar het aandeel starters blijft achter. “Eigenwoningbezit schuift door naar hogere leeftijdscategorieën”, zo legde Hagenaars uit. “Stijgend in koopwoningbezit is de leeftijdscategorie boven de 45 jaar. Starters blijven achter en het kopen schuift dus door naar hogere leeftijdscategorie. Soms ook tegen hun eigen wens in. Dat komt omdat mensen onder de veertig jaar simpelweg geen spaargeld hebben, terwijl de voorwaarden om een hypotheek te krijgen heel streng zijn en het lang duurt voordat je over die drempel heen bent.”

Daarbij werden er bijkomende aspecten genoemd die de zaak niet vereenvoudigen. Bijvoorbeeld het gegeven dat de komende decennia het aantal eenpersoonshuishouden zal exploderen. Kleine huizen en appartementen de vraag toenemen. Er komt dus behoorlijke groei in het aantal huishoudens en daarmee ook in het aantal hypotheken.

Vertrouwen van starters in de woningmarkt

Nibud heeft onderzoek gedaan naar het hebben van spaargeld. Daaruit bleek dat 40 procent van de Nederlandse huishoudens minder dan 2000 euro spaargeld hebben. Die huishoudens betreffen vooral de jongere leeftijdscategorie en die kopen door een gebrek aan spaargeld dus maar later.
Ouderen realiseren zich donders goed dat ze een eigen verantwoordelijk hebben, maar dit is geen stimulans voor hun jongere familieleden, zo stelde Hagenaars. “Ze steken het geld toch liever in eigen zak dan in die van hun dochter onder het motto: dan bepaal ik nog altijd zelf wat er mee gebeurd.

De conclusie van Hagenaars luidde desalniettemin: “als je starter ben, koop dan nu je woning, er gaat waarschijnlijk nog zo’n 2 á 3 procent af en de betaalbaarheid is nu beter dan in de afgelopen jaren.

In een onlangs verschenen Kanaalrapport van ING bleek dat het vertrouwen van starters in de woningmarkt ook is toegenomen, omdat zij denken dat de bodemprijzen in zicht zijn. Maar als we onze minister van Financiën moeten geloven, duurt de crisis niet lang meer en zouden die prijzen binnenkort wel weer eens kunnen gaan stijgen. Kopen dus!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *