Ronald van de Langenberg: “Door Solvency II te gebruiken ga je slimmere beslissingen nemen”

Voorafgaand aan het Risk Forum voor Verzekeraars congres spraken wij Ronald van de Langenberg, Directeur van InAudit BV over onder andere Solvency II. Wij vroegen hem naar zijn visie over de rapportageverplichting, de uitdagingen van solvency II en het rapportage proces. Ronald van de Langenberg is tevens spreker op het Risk Forum voor Verzekeraars.


Transcript

Solvency II heeft eigenlijk al jarenlang een enorme impact op verzekeraars. We zijn hier al heel lang mee bezig. Wat je nu ziet is dat we in een fase van uitgave zitten: Oké, we proberen aan alle wet- en regelgeving te voldoen, nu we dat hebben willen we het ook nog laten werken. Eigenlijk is het tot nu toe voor de toezichthouder geweest, maar wat heeft de verzekeraar nu aan Solvency II? Dat is een interessante vraag en daar gaan we echt aan werken.

Door Solvency II te gebruiken ga je slimmere beslissingen nemen. De verzekeraar kijkt traditioneel naar welk rendement hij maakt op een bepaald product, maar het rendement is niet zo belangrijk. Het rendement, in relatie tot het risico wat je loopt is belangrijk. Als je een leuk rendement hebt maar het risico is veel te groot, dan moet je misschien veel liever een product kiezen met wat minder rendement, maar met een veel beter beheersbaar risico.

Rapportageverplichting

De rapportageverplichtingen: we’ve only just begun en dat is al een hell of a job. Iedereen worstelt ermee. De Nederlandse Bank is volgens mij heel druk met het steeds opvragen van herrapportages, maar we komen we wel. Het is gewoon heel veel werk. Daarnaast wordt 2017 echt het drama jaar want dan komt de hele set aan de orde. Het is 4-5 keer zo lastig als wat we nu hebben gedaan, dit is spielerei geweest aan oefeningen. Het wordt nog veel lastiger maar als we dat eenmaal gedaan hebben en we zijn een aantal jaren onderweg, dan ga je zien dat je er ook de voordelen van plukt. Snellere rapportage en je rapportage systeem beter georganiseerd, wil zeggen dat je bij wijze van spreken bij één druk op de knop je getallen hebt, waarna je weer kunt overgaan naar de orde van de dag: namelijk er zijn voor je klanten. Business, producten maken en kijken waar zit het risico, waar moet je preventiebeleid doen, dat is in het belang van de klanten.

Uitdagingen van Solvency II

De eerste uitdaging is om gewoon de hele weg te lopen en ervoor te zorgen dat het helemaal goed ingericht is. Dat is denk ik de grootste uitdaging en daar zijn we zeker nog drie a vier jaar druk mee. Uiteindelijk gaat het dan kantelen en hebben we het ingericht. Vervolgens is de vraag, hoe laten we het voor ons werken? En dat is de volgende uitdaging en natuurlijk zitten we ook nog in een veranderende marktomstandigheden, nieuwe technologie, nieuwe producten die klanten van verzekeraars vragen. Dus uitdagingen volop, maar als het gaat over Solvency II eerst compliance en dan voor ons laten werken.

Rapportage proces

De hiccup is dat je heel erg bezig bent met het eindproduct: Wat moeten we allemaal regelen? Vervolgens ga je redelijk ad-hoc proberen om dat allemaal voor elkaar te krijgen, en dan is het resultaat dat je opeens op het einde van het traject tegen allerlei inconsistenties aanloopt. Dit betekent gewoon dat je je proces beter moet organiseren. Dat is eigenlijk de grootste hiccup die fundamenteel achter alles ligt.

Risk Forum voor Verzekeraars

Het Risk Forum voor Verzekeraars is een ideaal platform tussen verzekeraars om elkaar te spreken en om te kijken waar zijn we allemaal mee bezig. Eén van de voordelen, die wij als InAudit hebben, is dat we bij verschillende verzekeraars komen. We zien overal hele slimme oplossingen, good practises of bad practises, maar het is heel belangrijk dat verzekeraars dat onderling ook doen met elkaar. Gewoon good practises delen van hoe heb je dit opgelost, hoe heb je dat opgelost en daar is het Risk Forum voor Verzekeraars uitermate geschikt voor, om met elkaar na te denken hoe kunnen we die risicobeheersing, die compliance gedreven is, uiteindelijk ook voor ze laten werken.


Risk Forum voor Verzekeraars

24 september 2015 |Mercure a/d Amstel Amsterdam

Ronald van de Langenberg is spreker tijdens het Risk Forum voor Verzekeraars. Het Risk Forum voor Verzekeraars is dé ontmoetingsplek voor bestuurders en beslissers op het gebied van risicomanagement voor verzekeraars.

Download de brochure!

 

Over marieke

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *