Seada van den Herik (Zwitserleven): “De boel is in beweging”

Seada van den Herik is sinds 1 mei 2014 directievoorzitter van pensioenverzekeraar Zwitserleven. Ze maakt tijdens het Risk Forum niet alleen deel uit van het Expert Panel, maar zal ook spreken. We stelden haar enkele vragen.

Tijdens het Risk Forum spreekt u over verantwoord beleggen. Hoe komen binnen dit vakgebied investment en risk samen?

“Wij beheren het pensioengeld van onze deelnemers en houden daarbij investment en risk voortdurend in de gaten. Het is steeds zoeken naar een goed rendement tegen een aanvaardbaar risico. Enerzijds doen we dat voor fondsen, anderzijds voor de verzekeraar. In dat geval dragen we zelf de risico’s. In beide gevallen bekijken we hoe het geld van de deelnemer optimaal bijdraagt aan een Zwitserleven Gevoel op het moment dat hij met pensioen gaat.”

Is dat een lastige opgave?

“Nee, het zit in ons DNA om niet alleen naar risico en rendement te kijken, maar ook om te bekijken hoe je door verantwoord te beleggen kunt bijdragen aan een mooiere wereld. Bij Zwitserleven leeft het gevoel dat we mogen passen op het pensioen van onze deelnemers en dat de wereld aantrekkelijk moet zijn op het moment dat ze met pensioen gaan.”

Een loffelijk streven. Hoe streeft u daarnaar?

“We sturen erop in de manier waarop we onze fondsen vormgeven, waarop we met ons eigen geld omgaan en in de afspraken met onze belegger Actiam. Zo zijn landen en bedrijfstakken waarin we beslist niet beleggen. Actiam heeft maatschappelijk verantwoord beleggen van oudsher hoog in het vaandel staan. De laatste tijd zie je dat de vraag naar MVO-beleggen groeit. Niet alleen vanuit Zwitserleven. Ook onze klanten vragen er steeds vaker nadrukkelijk om.”

Hoe is risicomanagement binnen uw organisatie over de verschillende verzekeringsmerken heen ingebed?

“We doen het op twee manieren. Risico’s met betrekking tot klanten, producten en operations beheersen we binnen de business units zelf, omdat dat efficiënt is. Financiële en actuariële risico’s worden echter beheerst door een centrale afdeling voor de hele verzekeraar, zodat we over de hele balans kunnen sturen en schaalgrootte resulteert in schaalvoordelen.”

Als we u opnieuw spreken in 2020, wat is er dan veranderd binnen uw sector?

“Zwitserleven heeft altijd gepleit voor meer flexibiliteit: individuele pensioenpotten met bijvoorbeeld de vrijheid om te kiezen waar je je pensioen onderbrengt. Maar wel met een vangrails rond de keuzevrijheid, om te voorkomen dat het pensioen al op is als mensen met pensioen gaan. Ik verwacht dat we in 2020 echt aan dit nieuwe stelsel gaan beginnen, waarbij we de risico’s samen dragen en we schaalgrootte realiseren om de beheerskosten laag te houden. Staatssecretaris Kleinsma heeft in juli de bouwstenen voor dit nieuwe pensioenstelsel naar buiten gebracht. De boel is in beweging.”

Hoe is duurzaamheid ingebouwd in het beleggingsbeleid van Zwitserleven?

“Wij hebben een MVO-beleid waarbij alle merken zich onderscheiden op maatschappelijke relevantie op hun specifieke gebied. Dat ligt dus voor een schadeverzekeraar anders dan voor een pensioenverzekeraar. Zwitserleven wil maatschappelijk relevant zijn in de discussie over ons pensioenstelsel en zich onderscheiden in duurzaam beleggingsbeleid en in de interactie met onze klanten, zodat ze hun pensioenregeling begrijpen en snappen dat een goede pensioenverzekering relevant is.”


Risk Forum voor Verzekeraars

24 september 2015 |Mercure a/d Amstel Amsterdam

Seada van den Herik is spreker tijdens het Risk Forum voor Verzekeraars. Het Risk Forum voor Verzekeraars is dé ontmoetingsplek voor bestuurders en beslissers op het gebied van risicomanagement voor verzekeraars.

Bekijk het programma

Over Seada van den Herik

Seada van den Herik is sinds 1 mei 2014 directievoorzitter van pensioenverzekeraar Zwitserleven. Ze maakt tijdens het Risk Forum niet alleen deel uit van het Expert Panel, maar zal ook spreken.

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *