Effectief beïnvloeden voor Financials; Tips vanuit de praktijk

Interview met Roy Verhoeven en Carel van de Koppel

De rol van de financiële afdeling is veranderd; de financiële functie neemt een prominentere rol in bij strategie en besluitvorming. Als financieel specialist zijn uw plannen, analyses en adviezen belangrijk voor de besluitvorming. Het effectief en krachtig beïnvloeden, meekrijgen van leidinggevenden, managers en collega’s enthousiast overtuigen is essentieel. Dit vraagt om andere skills en vaardigheden.

We spraken met Carel van de Koppel, Controller veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en  Roy
Verhoeven, Concern Controller Vanderlande Industries,
Controller van het jaar 2016, over deze veranderingen, hun uitdagingen en vroegen hen om 1 tip mee te geven rondom het meekrijgen van je collega’s. Zij delen hun ervaring tijdens de training ‘Effectief beinvloeden voor Financials’

roy-verhoevenRoy Verhoeven, Concern Controller Vanderlande Industries, Controller van het jaar 2016!

Wat is de grootste uitdaging in uw functie als controller?
Binnen Group Finance & Control is een half jaar geleden een zelfregulerend team opgestart, bestaande uit onze Tax Director, Corporate Treasurer en mijzelf. Het zelfregulerende team draagt de verantwoordelijkheid voor de vakgebieden tax, treasury, corporate control & reporting. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk en rapporteren tezamen aan de CFO, waar voorheen iedereen afzonderlijk aan de CFO rapporteerde. Enerzijds betekent dit dat ik veel moet investeren in vakinhoudelijke kennis op het gebied van tax & treasury. Anderzijds vraagt dit ook veel op het gebied van samenwerking: zonder hiërarchische verhoudingen in een team samenwerken met persoonlijkheden die sterk uit elkaar lopen.

Wat was hierin de grootste uitdaging als controller?
De grootste uitdaging ligt op het gebied van samenwerking. Met drie verschillende type mensen op gezamenlijke basis en zonder hiërarchie naar een gezamenlijk doel toewerken. Dit leidt tot spanningen, irritaties, extra discussies etc. De uitdaging is om alle gezichten dezelfde kant uit te krijgen en te houden en dat kost vooral in het begin erg veel tijd en energie.

Als je 1 tip mag meegeven, wat zou dat zijn:
In het begin schoot ik vaak in de verdediging wanneer iemand me feedback gaf over mijn wijze van handelen of communiceren. Maar dat leidt alleen maar tot extra frustraties en irritatie bij degene die de feedback verstrekte. Je geeft dan impliciet het signaal af dat je het niet eens bent met de ontvangen feedback, en bovendien lijkt het dat de feedback niet gewaardeerd wordt.  Ik heb gemerkt en geleerd dat je feedback moet accepteren en echt moet proberen te begrijpen. Probeer je in de ander te verplaatsen, en bekijk jezelf ECHT vanaf de andere kant. Dat doet wonderen, en bevordert de samenwerking en effectiviteit van het team meteen.

Carel-van-de-KoppelCarel van de Koppel, Controller veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Wat is de grootste uitdaging in uw functie als controller?
“Als gevolg van regionalisering van alle gemeentelijke brandweerorganisaties in de regio Zuid-Holland Zuid zijn in 2013 alle brandweerorganisaties ondergebracht in een regionale organisatie; de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Hierbij werden ook alle begrotingen overgezet naar een gezamenlijke begroting van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Daarnaast werd mijn rol meer business gericht en minder puur financieel gericht.”

Wat was hierin de grootste uitdaging als controller?
“De regionalisering resulteerde in een nieuwe begroting waar de budgethouder zich niet in herkende en waar hij/zij zich dus ook niet verantwoordelijk voor voelde. Wanneer je als controller dan daar strak tegenover gaat zitten, kom je geen stap verder. Mede dankzij een training van Anna de Boer besefte ik dat ik aan de slag moest om met de budgethouder in gesprek te gaan omtrent het probleem van de onherkenbaarheid van de begroting. Ik leerde om meer naast hen te gaan staan en problemen vanuit hun perspectief te bekijken en hulp aan te bieden. Mijn functie veranderde zo via natuurlijke weg ook van Financial Control naar Business Control. Ik merkte dat wanneer je naast iemand staat en begrip toont voor zijn/haar probleem dan praat je ook meer over de inhoud, waardoor je ook op een ander level – dan enkel financieel – met elkaar spreekt.”

Als je 1 tip mag meegeven, wat zou dat zijn?
“Er vanuit gaande dat iemand van goede wil is en wil verbeteren, vraag vooral waar die ander tegenaan loopt en probeer naast de ander te staan in plaats van met een vingertje te wijzen.”

Gelijk hebben is anders dan gelijk krijgen: Bepaal uw optimale beïnvloedingsstrategie!
Tijdens de training Effectief Beinvloeden voor Financials leert u wat u zelf kunt doen om collega’s mee te nemen in uw plannen en hoe u nóg beter de aandacht kunt vasthouden, zodat uw strategische en financiële adviezen wél worden opgevolgd. Met behulp van inzicht over uzelf en anderen leert u om te gaan met weerstand en het afstemmen op verschillende type persoonlijkheden.

Anna de Boer verzorgt de cursus Effectief Beinvloeden voor Financials op 1, 8 & 22 november in Baarn. Roy Verhoeven en Carel van de Koppel zullen als praktijk sprekers hier aanwezig zijn.

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *