Het verbeteren van internationale betalingen in het ISO 20022-tijdperk

Bron: Banken.nl

De ISO 20022-standaard voor berichtenverkeer revolutioneert de manier waarop financiële gegevens worden uitgewisseld. Five Degrees neemt ons mee langs de gevolgen van de nieuwe veiligheidsstandaard voor cloud-native core banking.

Het wereldwijde financiële landschap ontwikkelt zich snel, met digitale technologieën en innovatieve standaarden die de manier veranderen waarop financiële instellingen internationale transacties uitvoeren.

Een van deze transformerende ontwikkelingen is de ISO 20022-berichtenstandaard, die flink ingrijpt in de manier waarop financiële gegevens worden uitgewisseld. Daarnaast streeft het initiatief Cross-Border Payments and Reporting Plus (CBPR+) van de Financial Stability Board (FSB) en andere regelgevende instanties naar verbetering van grensoverschrijdende betalingen.

Met de transformerende kracht van ISO 20022 rijst echter de pertinente vraag: zal deze de wereldwijde standaard SWIFT, het al lang bestaande netwerk voor berichtenverkeer dat wordt gebruikt voor grensoverschrijdende transacties, gaan vervangen?

De relatie tussen ISO 20022 en SWIFT is te genuanceerd om dit met een simpel ja of nee te beantwoorden. Five Degrees verkent in een recente blog het belang van CBPR+ en de synergie met ISO 20022 en de relatie tussen ISO 20022 en SWIFT.

CPBR+ leren begrijpen

CBPR+ is een veelomvattend initiatief dat de reeds lang bestaande problemen in verband met internationale betalingen wil aanpakken. Het richt zich op vier belangrijke pijlers: het aanpakken van fricties, het verhogen van de snelheid, het verbeteren van toegang en inclusiviteit, en het verbeteren van transparantie en traceerbaarheid.

Door procedures te stroomlijnen, gebruik te maken van innovatieve technologieën en inclusiviteit te bevorderen, probeert CBPR+ de end-to-end ervaring van grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.

Integratie met ISO 20022

ISO 20022 is de berichtenstandaard die de datamogelijkheden verrijkt die cruciaal zijn voor transparante en efficiënte grensoverschrijdende transacties. Door ISO 20022 te gebruiken, kunnen financiële instellingen meer informatie overbrengen in betalingsberichten, waaronder details over overboekingen, kosten en de status van transacties.

Dit bevordert een betere end-to-end zichtbaarheid, geautomatiseerde reconciliatie en verbeterde compliance.

De synergie

CBPR+ en ISO 20022 vullen elkaar aan in hun streven om internationale betalingen te verbeteren. Samen vormen ze het fundament voor de mogelijkheden van internationale betalingen en bevorderen ze een efficiënter, inclusief en transparant ecosysteem.

CBPR+ richt zich aan de ene kant op de bredere uitdagingen en initiatieven voor het verbeteren van het algehele landschap van internationale betalingen. ISO 20022 vormt aan de andere kant de basis voor het berichtenverkeer dat verrijkte data, traceerbaarheid en transparantie in deze transacties mogelijk maakt.

Een gezamenlijke toekomst

De samenkomst van CBPR+ en ISO 20022 maakt de weg vrij voor meer coöperatie in de financiële wereld. Naarmate financiële instellingen ISO 20022-berichtenstandaarden en CBPR+-principes omarmen, zullen internationale betalingen naadlozer, toegankelijker en kostenefficiënter verlopen.

Deze gecombineerde kracht zet de toon voor een transformatieve verschuiving in internationale betalingen, waardoor nieuwe kansen ontstaan voor financiële inclusie en innovatie op wereldwijde schaal.

De relatie tussen ISO 20022 en SWIFT

Zoals eerder beschreven is ISO 20022 een universele berichtenstandaard die naadloze communicatie tussen financiële systemen mogelijk maakt door een gemeenschappelijke taal te definiëren voor de uitwisseling van financiële gegevens.

SWIFT is daarentegen een beveiligd berichtennetwerk dat al tientallen jaren een essentieel onderdeel is van de wereldwijde financiële infrastructuur en dat financiële instellingen in staat stelt berichten te verzenden en te ontvangen met betrekking tot grensoverschrijdende betalingen en effectentransacties.

ISO 20022 en SWIFT dienen verschillende doelen en zijn eerder complementair dan dat ze elkaar uitsluiten of vervangen. ISO 20022 verbetert de inhoud en structuur van financiële berichten en biedt verrijkte gegevens die de efficiëntie en transparantie van transacties verbeteren. Ondertussen fungeert SWIFT als de communicatie-infrastructuur die de overdracht van ISO 20022-berichten tussen financiële instellingen vergemakkelijkt.

SWIFT erkent het belang van ISO 20022 en heeft stappen ondernomen om de invoering ervan in de financiële sector te ondersteunen. Initiatieven zoals de ‘ISO 20022 Harmonization Charter’ moedigen de gemeenschap van SWIFT aan om de ISO 20022 berichtenstandaarden geleidelijk te omarmen. Dit zorgt voor een soepele overgang voor financiële instellingen en maakt tegelijkertijd gebruik van het robuuste netwerk van SWIFT.

Conclusie

CBPR+ en ISO 20022 zijn onderling verbonden initiatieven die de evolutie van internationale betalingen stimuleren. Door uitdagingen aan te pakken, verrijkte datamogelijkheden mogelijk te maken en de transparantie, efficiëntie en inclusiviteit te verbeteren, geven ze vorm aan een nieuw tijdperk van internationale betalingen.

De toekomst van internationale transacties ligt in deze gezamenlijke aanpak, waarbij snelheid, transparantie en toegankelijkheid het wereldwijde financiële landschap bepalen. Bovendien houdt de toekomst van ISO 20022 in dat ISO 20022 en SWIFT zowel naast als samen met elkaar zullen moeten bestaan.

Terwijl financiële instellingen overstappen op ISO 20022, kunnen ze gebruik blijven maken van de veilige infrastructuur van SWIFT voor naadloze grensoverschrijdende transacties, waardoor wereldwijde interoperabiliteit en connectiviteit gegarandeerd blijven.

Word wegwijs in het betalingsverkeer!

In 3 dagen brengt de cursus Wegwijs in het Betalingsverkeer je volledig op de hoogte van alle ins en outs die komen kijken bij betalingsvraagstukken. Meer informatie?

Over admin

Bekijk ook

Alle vormen van betalen geregeld op één plek

De manier waarop we betalen verandert continu. Op dit moment zijn twee op de tien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *