Wat is het verschil tussen de Financial Controller en Business Controller anno 2020?

Ben je nu meer een Financial Controller of een Business Controller? Of toch allebei? Op papier is er een duidelijk onderscheid tussen deze functies, maar doordat taken en verantwoordelijkheden per organisatie verschillend worden belegd, is de scheidslijn misschien niet altijd even duidelijk.

In dit blog geven we een kort overzicht zoals beide rollen er anno 2020 uit gaan zien.

De Financial Controller anno 2020:

Als Financial controller ben je voornamelijk bezig met financiële weergave van cijfers. Vanuit de beroepsgroep is bepaald waar je als Financial Controller aan dient te voldoen. Ook nationale en internationale wet- en regelgeving dient te behoren tot je kennis. Je bent ervoor verantwoordelijk dat je werkgever zich aan al deze wetten en regels houdt. Het werk is daarom voornamelijk gebaseerd op feiten.

Je werkt samen met de boekhoudkundige en je zorgt voor betrouwbare financiële rapporten, zoals jaarcijfers en periodieke rapportages. Hierdoor ben je in staat om met terugwerkende kracht conclusies trekken over financieel-economische zaken. Daarnaast sta je ook aan het hoofd van de financiële administratie.

De Business Controller anno 2020:


Als Business Controller weet jij ook alles van financiën en cijfers, maar ben je bezig met de interpretatie hiervan. Je krijgt de cijfers aangeleverd van de financial controller en accountant, om vervolgens strategische keuzes te maken. Hoe richten we de bedrijfsprocessen efficiënter of winstgevender in?

Je monitort en controleert deze bedrijfsprocessen en helpt het management bij het maken van de juiste keuzes. Je bent voornamelijk bezig met het maken van toekomstplannen en analyses. Dit zijn vaak begrotingen of meerjarenplannen. Het is belangrijk om te beschikken over doelgerichtheid en overtuigingskracht. Je moet namelijk mensen overtuigen dat een andere manier van werken ervoor gaat zorgen dat dit de winstgevendheid verhoogt en zo de bedrijfsdoelen gehaald worden.

Hoe ga jij om met de komende uitdagingen?


Uiteindelijk gaat het niet om de functietitel, maar om de waarde die je toevoegt voor je organisatie. Iedere Finance professional krijgt de komende jaren te maken met uitdagingen rondom digitalisering, robotisering, duurzaamheid, flexibiliteit en leiderschap. Daarom is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen in je financiële functie.

Bekijk alle financiele opleidingen

 

Opleiding Financial Control

Verdiep je in 5 dagen op zowel strategisch als bedrijfseconomisch terrein.
Bekijk de opleiding Financial Control

Opleiding Business Controller

Versterkt je kennis en vaardigheden om als controller een echte business partner te worden. Bekijk de opleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *