‘Over vijf jaar is alles met elkaar verbonden’

tim-de-knegt-275x275

De betaalsector ontwikkelt zich razendsnel. Het is zaak voor treasurers om continu bij te blijven en zichzelf te ontwikkelen, zegt Tim de Knegt, Manager Strategic Finance & Treasury bij Havenbedrijf Rotterdam. ‘Als je niet oplet, mis je de boot en je organisatie dus ook.’

 

Verandering van de betaalsector

De betaalsector is aan het veranderen door alle nieuwe regelgeving. Innovatie wordt verwacht. Wat zijn de verwachtingen voor de komende vijf jaar?

‘De laatste jaren draaide het in de betaalsector vooral om standaardisatie. Alle Europese betalingen moesten voldoen aan het CEMA-formaat. Nu komt er meer aandacht voor het centraal stellen van de klant, voor betaalgemak. Dat zie je aan mogelijkheden als real-time betalingen, contactloos betalen en selfie-pay, betalen met je foto.

Daarnaast wordt kostenreductie steeds belangrijker. Dan kan met behulp van bijvoorbeeld blockchain-technologie en V-Pay. Innovaties laten de kosten van cross-border payments met een factor duizend omlaag gaan. Zulke kostendalingen moeten ruimte bieden om de klant centraal te kunnen stellen.
Banken moeten wel mee in die ontwikkeling. Hun businessmodel is aan het kantelen. In de telefoniesector zag je dat een paar jaar geleden ook: alles werd elk jaar goedkoper. Dat is nu in de betaalsector aan de gang. Banken moeten wel innoveren om te kunnen voldoen aan de prijsdalingen.

En we zien andere branches wakker worden. Bedrijven als Apple en Google krijgen steeds meer interesse in de betaalsector – ook al omdat die de afgelopen jaren heel inefficiënt is geweest. Zij zien mogelijkheden om de klant op een goedkopere manier van dienst te zijn en een stukje markt weg te kapen. Als Google aan zijn enorme hoeveelheid data ook betaalgegevens kan toevoegen, heeft het een nieuw blok data waarmee het zijn klanten verder van dienst kan zijn.’

Toekomstbeeld van de betaalsector

Hoe ziet de markt er straks uit? En hoe kun je daar als treasurer je organisatie op voorbereiden?

‘Als je de betaalsector van vijf jaar geleden vergelijkt met die van nu, zie je dat die een enorme vlucht heeft genomen. Ik verwacht dat real-time betalingen sterk toenemen en ook veel kleinere betalingen. Had je vroeger honderd transacties van één euro, straks heb je er misschien tienduizend van een cent. Hoe controleer je zo’n volume als treasurer? De menskracht is beperkt, en we zijn nu eenmaal steeds bezig met reductie van kosten.

Ik zie ook dat de manier van betalen anders wordt. Wanneer consumenten vroeger een televisie kochten, was dat één grote aankoop. Ik verwacht dat dit straks meer als service wordt gezien; dan betalen we bijvoorbeeld per gekeken minuut. In een heel andere sector, die van de vliegtuigmotoren, werkt het al zo. Daar wordt de motor betaald per activiteit. Dat sluit beter aan bij de behoeften van de vliegmaatschappij.

Dit gaat veel betekenen voor leveranciers. Treasurers moeten daarop ingespeeld zijn. Personen en systemen moeten een stuk flexibeler en innovatiever zijn om continu de veranderingen mee te blijven nemen in hun gedachtegang. Betaalmodellen ontwikkelen continu door. Ik verwacht dat over vijf jaar alles met elkaar verbonden is.

Ook over fraude en risico’s moet goed nagedacht worden. Veel nieuwe ontwikkelingen beginnen in het zwarte circuit en gaan dan (deels) over naar het witte. Neem de Bitcoin. Je moet goed bedenken wat je daarmee wilt.

En in het verleden deden we zaken met bancaire tegenpartijen, nu zijn dat creditcardmaatschappijen, Apple en Google Wallet. Voldoen die wel aan dezelfde regels? Hoe erg is het als Apple alles van je bedrijf weet? Kortom, je moet als treasurer continu bij blijven, jezelf ontwikkelen. Als je niet oplet, mis je de boot en je organisatie dus ook.’

International Payments Platform

internationalpaymentsplatform

Tim de Knegt, Manager Strategic Finance & Treasury, Havenbedrijf Rotterdam zal tijdens het congres International Payment Platform dat plaatsvindt op 16 maart vertellen over hoe een Blockchain project binnen zijn is uitgerold. Hij zal toelichten welke impact dit heeft gehad voor zijn functie.

Op dit congres dat plaatsvindt op 21 maart 2017 in het NH Airport Hotel in Amsterdam zullen allerlei uitdagingen voor de Treasurer functie besproken. Wilt u in een dag worden bijgepraat over alle ontwikkelingen en zorgen dat u uw Treasury organisatie op de juiste manier voorbereid? Zorg dan dat u erbij bent op 14 maart!

Bekijk de website voor meer informatie

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *