Voorbeschouwingsartikel Hypothekencongres

Het Nationaal Hypothekencongres, al 18 jaar een begrip in de hypothekensector

Op 8 en 9 oktober 2013 komen alle hypotheek-professionals samen om de meest actuele ontwikkelingen rondom de hypotheeksector te horen tijdens het Nationaal Hypothekencongres. Het centrale thema van dit jaar is: ‘Samen bouwen aan de toekomst’
Met meer dan 30 hypothekenexperts op het podium staat ook deze editie in het teken van actuele marktinformatie en –vooruitzichten, inspiratie, innovatieve ideeën en ervaringsuitwisselingen.

Krijgt de woningmarkt nu echt een positieve boost de komende periode?

Aan hypotheekexperts geen gebrek. Op dag 1 staan onder andere Barbara Baarsma (directeur SEO), Johan Conijn (UvA), Ger Hukker (NVM), Marc Calon (Aedes) en John Heller (Argenta Groep) op het podium. Deze dag staat in het teken van de huidige en toekomstige situatie van de woningmarkt, de veranderende woonconsument en actief beheer van de bestaande hypotheekportefeuille.
Erwin van de Wal is al een aantal jaren de dagvoorzitter en lid van de adviesraad van het Nationaal Hypothekencongres. Hij blikt vooruit:

“Veel wijzingen met impact hebben niet plaatsgevonden, de doorstroom op de hypotheekmarkt verloopt nog moeizaam, stimuleringsmaatregelen van de overheid “De BLOK (aan je been) hypotheek” is redelijkerwijs afgeserveerd door de branche. Huizenprijzen maken ook dit jaar landelijk gezien een verdere daling door. Rentemarges blijven (kunstmatig) hoog. Recent nog geeft de ING in haar jaarverslag aan dat de marges tussen uitstaande leningen en rente op spaargeld is gestegen. Lening-criteria zijn, en blijven, stringent gehanteerd.

Al met al mag de huizenmarkt dan een kopersmarkt zijn, het is nog steeds een moeilijke opgave om als consument een hypotheek te krijgen. Ondertussen lopen de achterstanden bij de hypotheekverstrekkers op en daardoor helaas ook het aantal executieveilingen. Genoeg onderwerpen om bij stil te staan. En als ik het programma bekijk dan is het Euroforum prima gelukt om een actueel programma samen te stellen. Ik ben benieuwd hoe Barbara Baarsma terugkijkt op het afgelopen jaar en welke prikkelende uitspraken ze dit jaar weer voor ons in petto heeft. Krijgt de woningmarkt nu echt een positieve boost in de komende periode? Zijn aanbieders nu echt klantgerichter geworden? We zullen het horen.”

Nieuwe klantbenadering voor bestaande klanten

De 2e dag van het Nationaal Hypothekencongres staat in het teken van innovatie in de hypotheekketen, nieuwe financieringsmogelijkheden en de nieuwe klantbenadering. Deze onderwerpen worden besproken door onder meer Paul Tang (Taskforce Verzilveren), Leo de Boer (Verbond van Verzekeraars) en Han de Ruiter (Aegon).

Het komt goed met de huizenmarkt

De keynote speech wordt verzorgd door Lex Hoogduin, voormalig directeur DNB en hoogleraar Monetaire Economie en Financiële Instellingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij gaat in op het onderwerp recessiemanagement: Hoe speel je met je huidige beleid in op de huidige trends en hoe stel je een visie vast voor de komende jaren?

Lex Hoogduin hierover: “Op de lange termijn hangt de richting van de woningsector erg af van de keuzes die we gaan maken. Wat mij betreft gaan we toe naar een sector waar veel minder gesubsidieerd wordt, waar uiteindelijk de hypotheekrenteaftrek is verdwenen, er veel minder huursubsidies zijn, alleen de onderkant van de huursector nog subsidie heeft.
Uiteindelijk komt het goed met de huizenmarkt, maar het kan wel een proces zijn dat nog een aantal jaren vergt. En vergt dat we duidelijkheid scheppen. Ik denk dat op dit moment het belangrijkste van de woningmarkt is het wegnemen van onzekerheid. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn als ze een huis kopen, zelf meer sommetjes kunnen maken of het al dan niet aantrekkelijk is.”

Institutionele Beleggers

“De woningmarkt is bij uitstek een markt waar lange financiering nodig is. Degenen die dat kunnen aanbieden zijn institutionele beleggers en wat mij betreft mogen die zich nog wel wat meer op de woningmarkt begeven dan ze nu doen. Als de institutionele beleggers zich gaan bemoeien met de financiering van de woningmarkt, dan levert dat meer aanbod van financiering op en daardoor kan het zo zijn dat de woningmarkt wat makkelijker op gang komt”, aldus Lex Hoogduin.

Hans Stegeman, Hoofd Nationaal Macro Economisch Onderzoek bij de Rabobank gaat in op de toekomstvisie voor wonen: “Het toekomstperspectief van de hypotheeksector de komende jaren, daar moeten we toch wel goed over nadenken. Er is veel gebeurd de afgelopen jaren en ook in de toekomst is het niet vanzelfsprekend dat alles weer gaat zoals het ging. Dat betekent structureel minder hypotheken en simpeler producten de komende tijd en daar moeten we aan wennen. Aan de ene kant betekent dat voor banken en hypotheekverstrekkers minder kosten, om het simpel te zeggen, maar ook minder winstmarges, omdat je simpele producten hebt en mensen ook zelf veel meer kunnen doen, inzichtelijker hebben wat een hypotheek kost, wat de producten en wat de mogelijkheden zijn.”

Lange termijn

“Op de lange termijn moeten we denken aan een ander soort woningmarkt in Nederland,Namelijk een statische koopwoningmarkt. En statisch betekent dat mensen minder snel gaan verhuizen met minder hoge hypotheekschulden en hopelijk ook een grotere en dynamischer huursector. Dat betekent dat het voor veel mensen makkelijker wordt om te kunnen verhuizen, niet zozeer met een koophuis, maar wel met een huurhuis. Het is een verandering die sowieso heel traag gaat. Het gaat jaren duren voordat we daar zijn, maar het idee dat we nu terug kunnen naar de periode van vóór 2008, dat is niet goed, want ook toen was niet alles goed op de woningmarkt, lange wachtlijsten in de huursector, hoge schuldfinanciering. We zien nu wat daarvan komt, dat is ook niet het beste wat je kan hebben, dus daar moeten we ook niet naar terug.”

Nationaal Hypothekencongres

“Op het Nationaal Hypothekencongres spreken alle mensen die van belang zijn voor de hypotheekmarkt. Iedereen die ertoe doet op de hypotheekmarkt, op de woningmarkt geeft daar zijn mening over de toekomst en als je de komende jaren bezig bent met hypotheken en met die markt, dan moet je erbij zijn.”

Het Nationaal Hypothekencongres in een notendop:

  • Meer dan 30 inspirerende topsprekers en 250 bezoekers
  • Al uw vakgenoten in 2 dagen bij elkaar
  • Direct alle gevolgen van de nieuwe regelgeving op een rij
  • Strategisch inzicht in het omgaan met de nieuwe marktsituatie: nieuwe verantwoordelijkheden in de keten, wijzes van klantbenadering
  • Veel ruimte voor netwerken tijdens het walking dinner en de Crazy Piano’s borrel

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *