Vooruitblik Nationaal Hypothekencongres. Door dagvoorzitter Erwin van der Wal

Beste congresdeelnemers,

Dit jaar mag ik wederom uw dagvoorzitter zijn tijdens het 18e Nationaal Hypothekencongres op 8 en 9 oktober aanstaande. Nu begin augustus zit ik na te denken over de voorbereidingen voor het congres. Wat ga ik in de voorbereiding doornemen met de sprekers, hoe zorg ik ervoor dat de sprekers met goede inhoudelijke bijdragen komen etc.

Tijdens zulke overpeinzingen komt dan vanzelf ook het afgelopen jaar voorbij, wat is er allemaal gebeurd in onze branche, welke veranderingen hebben plaatsgevonden en welke impact heeft dit gehad?

En dan wordt het even stil……. Natuurlijk, het provisieverbod heeft impact gehad en de prijzen voor hypotheekadvies staan fors onder druk, maar in alle eerlijkheid daar hoef je niet zwaar voor gestudeerd te hebben om dit te kunnen voorspellen, laat staan begrijpen.

Krijgt de woningmarkt nu echt een positieve boost in de komende periode?
Veel wijzingen met impact hebben niet plaatsgevonden, de doorstroom op de hypotheekmarkt verloopt nog moeizaam, stimuleringsmaatregelen van de overheid “De BLOK (aan je been) hypotheek” is redelijkerwijs afgeserveerd door de branche. Huizenprijzen maken ook dit jaar landelijk gezien een verdere daling door. Rentemarges blijven (kunstmatig) hoog. Recent nog geeft de ING in haar jaarverslag aan dat de marges tussen uitstaande leningen en rente op spaargeld is gestegen. Lening-criteria zijn, en blijven, stringent gehanteerd.

Al met al mag de huizenmarkt dan een kopersmarkt zijn, het is nog steeds een moeilijke opgave om als consument een hypotheek te krijgen. Ondertussen lopen de achterstanden bij de hypotheekverstrekkers op en daardoor helaas ook het aantal executieveilingen. Genoeg onderwerpen om bij stil te staan. En als ik het programma bekijk dan is het Euroforum prima gelukt om een actueel programma samen te stellen. Ik ben benieuwd hoe Barbara Baarsma terugkijkt op het afgelopen jaar en welke prikkelende uitspraken ze dit jaar weer voor ons in petto heeft. Krijgt de woningmarkt nu echt een positieve boost in de komende periode? Ook hier weer genoeg experts aanwezig om ons bij te praten. Zijn aanbieders nu echt klantgerichter geworden? We zullen het horen. Ik kijk in ieder geval uit naar twee inspirerende dagen! Benieuwd wat u kunt verwachten? Bekijk dan de voorbeschouwing van het Nationaal Hypothekencongres.

Graag tot 8 en 9 oktober!

Erwin van der Wal
Dagvoorzitter 18e Nationaal Hypothekencongres

Over hoevenaarsr

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *