5 Tips voor bedrijfsjuristen

Of je nu al vijf jaar op dezelfde juridische positie zit of je hebt net de overstap gemaakt vanuit de advocatuur naar het bedrijfsleven: je wilt je (blijven) ontwikkelen als bedrijfsjurist. Je hebt allang begrepen dat je er met juridische kennis alleen niet komt en je hebt behoefte aan verdieping: zowel op juridisch als op organisatorisch vlak. Daarom 5 tips voor bedrijfsjuristen:

Tip 1: Reflectie

Denk regelmatig – begin met 20 minuten – na over hoe je je werk doet; altijd gehaast, altijd te weinig tijd, vaak het gevoel tekort te schieten of gewoon niet meer scherp te zijn? Dan wordt het tijd om weer naar boven te halen waarom je destijds het vak in bent gegaan: het bedrijf, de sector, de rol als onmisbaar onderdeel van een organisatie die het verschil maakt. Als je je drives hervindt kun je weer verder.

Tip 2: Prioriteiten

Bedenk ook regelmatig of je de juiste prioriteiten stelt: wat je doet: zijn dat belangrijke dingen of dringende dingen (zie verder: Covey), zijn dat vrijwel uitsluitend risicobeheersende werkzaamheden in de operationele sfeer? Wie houdt er dan zicht op de strategische risico’s verboden aan je bedrijfsactiviteiten? Ben je wel voldoende zichtbaar? Ben je voldoende proactief bezig? Wat vinden je collega’s belangrijk aan jouw werk?

Tip 3: Inspiratie

Zorg dat je geïnspireerd blijft: bijvoorbeeld door op de hoogte te zijn van nieuwe juridische ontwikkelingen en oplossingen of door je te verdiepen in de bovenwettelijke, of ethische normen die jouw organisatie steeds vaker verrassen. Waar komt dit vandaan? Hoe gaan we daarmee om? Zorg dat je een antwoord hebt voordat je management ernaar vraagt. Laat je voeden met andere inzichten over je positie in de organisatie, deel je ervaringen met anderen, in de organisatie en daarbuiten.

Tip 4: Managementvaardigheden

Denk aan het begrip: T-shaped lawyer; dit begrip geeft aan dat je niet alleen een goede jurist moet zijn – de staander – maar dat je ook de breedte in moet (de ligger). Als je deel uitmaakt van een organisatie wordt meer van je verwacht dan alleen inhoudelijk goed zijn. Verbeter je vaardigheden door niet-juridisch-inhoudelijke boeken te lezen, maar bijvoorbeeld boeken over onderhandelen, sourcing, verandermanagement, mediation of over non-compliant gedrag (bijv. Dan Ariely).

Tip 5: Adagium

Welk adagium past bij jouw ideale stijl van adviseren en management? Een goed adagium geeft richting aan jouw werkwijze en keuzes. Bijvoorbeeld: juridische problemen zijn er niet alleen voor de juristen! Of: een goede commerciële oplossing heeft altijd de voorkeur boven een juridische! Of: hard op de zaak en zacht op de man! Of: twee zien meer dan een. Breng je principe onder woorden en handel ernaar. Het zorgt er ook voor dat de organisatie jou beter kan plaatsen.

 

Jezelf verder ontwikkelen als bedrijfsjurist?

Met de Verkorte opleiding voor de Bedrijfsjurist ontwikkel jij jezelf in 6 dagen van bedrijfsjurist naar business partner! Je vergroot jouw kennis van bedrijfsjuridische processen en ontwikkelt jouw advies- en onderhandelingsvaardigheden.

Meer informatie over de opleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

‘Bedrijfsjurist: marathonloper wordt sprinter’

Als de wereld verandert, moet het recht mee – en dus ook de bedrijfsjurist. Anton-Pieter …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *