Hoe ga jij om met de veranderende rol van de financieel controller?

Merk jij dat jouw rol als financieel controller aan het veranderen is? De kans is groot, de functie van controller is namelijk aan flinke veranderingen onderhevig. Denk hierbij aan automatisering en centralisatie, maar ook aan de effecten van NOW en CSRD. Ben jij als financieel controller klaar voor deze veranderingen en wat voor effect het heeft op jouw bedrijf? Job Boef MSc RA, accountant en docent externe verslaggeving bij Nyenrode Business University, vertelt je hier meer over tijdens de opleiding Financial Control van Euroforum.

Hoe verandert de functie van de financieel controller?

De verwachtingen en taken voor de functie van financieel controller ontwikkelen constant, waardoor jij mee moet veranderen. Een voorbeeld van een ontwikkeling is vergaande automatisering van de functie. Jouw takenpakket verandert hierdoor en je moet jezelf de nieuwe taken eigen maken. Een andere ontwikkeling is de centralisatie van (financieel) administratieve functies naar lagelonenlanden, zoals India en Polen. Je krijgt hierdoor ineens te maken met andere culturen als financieel controller. Het blijft hier niet bij, de NOW en CSRD houden controllers ook bezig. Je denkt hier bijvoorbeeld over:

  • Is de organisatie hier al klaar voor?
  • Wat houdt NOW en CSRD in?
  • Welke impact heeft het op de informatievoorziening van mijn organisatie?
  • Welke kennis is er nodig om hiermee om te gaan?

Je leert het tijdens de opleiding Financial Control.

De impact van de veranderingen

De eerdergenoemde ontwikkelingen vragen om nieuwe vaardigheden van de financieel controller. Het is niet meer genoeg om enkel goed te zijn in je vak. Je moet communiceren met mensen op afstand, niet alleen in een andere taal, maar ook in een andere cultuur. Dit kan een flinke uitdaging zijn, aangezien er toch vaak wat verloren gaat in de communicatie in een andere taal én andere cultuur. Je ziet vaak dat taken dan niet juist worden uitgevoerd of dat de verwachtingen niet kloppen. Effectief communiceren terwijl je rekening houdt met verschillende culturen vergt enige aanpassing. Kortom, het is van belang goed te blijven communiceren en verwachtingen te managen, met de accountant maar ook zeker intern.

Bereid je voor op een veranderde functie

Bedrijven en financieel controllers krijgen dus te maken met grote veranderingen, vroeg of laat komt iedereen hiermee in aanraking. Enkele bedrijven zijn er al klaar voor, maar veel ook niet. Wacht jij tot de accountant je vragen stelt of pak je de kans om de ontwikkelingen voor te zijn? Schrijf je in voor de opleiding Financial Control en zorg dat je de veranderingen voor bent!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *