Dataprotectie, privacy en Blockchain

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over onze privacy, mede door de komst van de nieuwe AVG wet in 2018. Veel bedrijven zijn hier nog niet klaar voor. De vraag is wat nieuwe technieken als blockchain kunnen bijdragen aan dit onderwerp.

Wat is Blockchain in het kort?

Blockchain is een database met karakteristieke kenmerken die ervoor zorgen dat gegevens betrouwbaar kunnen worden vastgelegd. Het is hiermee mogelijk om waardevast te leggen op het internet en dat heeft zeker ook toepassingen in het beschermen van gevoelige informatie.

De ontwikkeling van Blockchain

Blockchain is echter erg jong en zal nog verder moeten ontwikkelen voor het volwassen is. Dit is te zien aan dat er nog maar heel weinig producten voor massaal gebruik op de markt zijn die de technologie toepassen. De belofte van deze techniek is groot en velen voorspellen dat het een belangrijke impact gaat hebben op een heleboel bedrijven en hun verdien model. Het is dan zaak om er als bedrijf kennis van te nemen en uit te vinden wat het kan betekenen voor de bedrijfsvoering. Er zijn een aantal bedrijven die dat doen en daarbij ondervinden waar de voordelen en de uitdagingen zitten. De focus van de ontwikkeling van blockchain technologie, en de toepassingen daarvan, ligt sterk op de techniek. Daarnaast is echter ook aandacht nodig voor ander aspecten zoals de veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en juridische gevolgen.

Cyber security is een belangrijk punt bij het vastleggen van gegevens. Blockchain technologie biedt deze veiligheid door een combinatie van encryptie en netwerk distributie toe te passen.

Kenmerken van blockchaintechnologie

Eén van de kenmerken van blockchaintechnologie is dat er gegevens onweerlegbaar worden vastgelegd. Gegevens kunnen alleen worden toegevoegd en niet meer verwijderd of aangepast. Dit geeft complicaties tijdens, bijvoorbeeld, het recht om vergeten te worden en de mogelijkheden tot het corrigeren van foutief ingevoerde gegevens. Hoe de architectuur van de blockchain techniek is opgebouwd, is dan een zeer belangrijk punt.

Een ander kenmerk van blockchain technologie is de mogelijkheid om gegevens keten-breed transparant te maken. Hiermee komt in zicht dat de opslag van gevoelige gegevens kan worden uitbesteed aan specialisten en dat een bedrijf de verantwoordelijkheid daarvoor deelt met deze expert partij, waardoor het beter en betrouwbaarder wordt geïmplementeerd. Dit heeft vele voordelen, zoals: het delen van kosten, het eenmaal vastleggen en meerdere malen gebruik maken van gegevens die reeds gevalideerd zijn.

Als laatst snijden wij het aspect van data soevereiniteit aan. Dit houdt in dat een persoon de regie over zijn eigen data terugkrijgt. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om personen te classificeren zonder de onderliggende data uit te wisselen waarbij de persoon zelf bepaald met wie deze informatie wordt gedeeld. Denk hierbij aan een leeftijdscheck of data uitwisseling tijdens een PIN-transactie.

Als voorbeeld is het interessant om te kijken naar een website waar iemand volwassen moet zijn om een bepaalde dienst te mogen gebruiken (denk aan het openen van een bankrekening). Nu is het zo dat er gegevens moeten worden overlegd zoals een geboortedatum en een kopie van een identiteitsbewijs. Hiermee worden meer gegevens dan noodzakelijk overgedragen aan de dienst in kwestie. Als er nu een instantie is die deze gegevens kan valideren en vast kan leggen voor een persoon op een blockchain dan is het mogelijk om af te geven dat iemand volwassen is. Vervolgens is het voldoende voor het bedrijf om te weten dat een klant volwassen is zonder dat het bedrijf zelf nog eens vast gaat leggen wat de geboortedatum is. Het is immers gevalideerd en betrouwbaar vastgelegd.

Er zijn natuurlijk nog wel wat hobbels te nemen voor blockchaintechnologie breed wordt toegepast in het beschermen van gevoelige informatie. Aan de andere kant zijn de mogelijkheden veelbelovend en de moeite van het onderzoeken waard.

Geschreven door: Niek de Feijter, Xurux B.V.

Dataprotectie  & Privacy Congres

Tijdens het congres Dataprotectie & Privacy op 12 december nodigt Xurux u van harte uit om dit onderwerp verder te verkennen en aan de slag te gaan met de vraag wat blockchain voor uw bedrijf kan betekenen op het gebied van AVG regelgeving tijdens één van onze Round Table sessies.

Wilt u ook in 1 dag volledig op de hoogte worden gebracht over welke impact de nieuwe AVG gaat hebben op uw organisatie? Kom dan op 12 december 2017 naar het congres. Meer informatie?

Bezoek de website van het Dataprotectie & Privacy Congres

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

‘Bedrijfsjurist: marathonloper wordt sprinter’

Als de wereld verandert, moet het recht mee – en dus ook de bedrijfsjurist. Anton-Pieter …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *