De visie, de uitdagingen en het advies over dataprotectie en privacy volgens Rence Damming

De belangrijkste ontwikkeling op het gebied van dataprotectie en privacy is met name de bewustwording door het brede publiek. Je ziet dat de pers steeds meer publiceert over informatiebeveiliging, over datalekken en alles wat daarbij komt kijken, o.a. natuurlijk ook het onderwerp privacy.

Bekijk het volledige interview

Privacy is een recht om zelf te kiezen, the right to be left alone, zoals het ook wel heet. De wereld is steeds meer aan het digitaliseren. Je ziet bijvoorbeeld dat de persoonsgegevens, maar ook gebruiksgegevens steeds meer als een waarde worden erkend door eindgebruikers. Bedrijven als bijvoorbeeld Facebook, Linkedin en Google zijn er groot mee geworden. Privacy is een recht, maar je kunt alleen maar kiezen voor dat recht als je weet waar je voor kiest en waar jouw gegevens voor verwerkt worden.

De grootste uitdaging de komende jaren is dat er meer gelijkheid ontstaat op het gebied van privacy regelgeving. Neem bijvoorbeeld telecom operators, die worden heel streng gereguleerd, alleen die regels gelden niet voor iedereen overal. Neem bijvoorbeeld op het internet, daar heb je concurrerende diensten voor telecom aanbieders, neem bijvoorbeeld een Whatsapp, waarbij je betaalt met jouw persoonlijke gegevens tegenover een SMS dienst, waar je op een traditionele wijze betaalt, namelijk met geld. Bedrijven als Whatsapp worden op een andere wijze gecontroleerd dan telecom operators in Nederland.

Het advies dat ik zou willen meegeven aan deelnemende organisaties in Nederland is dat we dit niet alleen kunnen. Het draait om een stuk bewustwording en dat is iets wat we met elkaar, met overheden, met organisaties, met bedrijven gezamenlijk duidelijk en transparant moeten gaan uitleggen naar eindgebruikers toe.

Mensen moet naar het congres ‘Dataprotectie en Privacy‘ komen, omdat het een uitgelezen kans is om daar te leren van branchegenoten, andere bedrijven, organisaties en overheden en ook toezichthouders die daar het verhaal neer gaan zetten over het huidige klimaat en wat er de komende jaren te wachten staat.


Alles weten over de stand van zaken rondom de Europese Privacy Verordening en de (inter)nationale gevolgen? Bezoek het congres Dataprotectie en Privacy.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Customer experience management is tegenwoordig essentieel

Customer experience management is essentieel om relevant te zijn en blijven voor klanten. Financiële organisaties …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *