Woningcorporatie besteedt rol warmteleverancier uit

Unica Ecopower neemt voor 1.350 appartementen met in totaal 33 ketelhuizen de rol van warmteleverancier over van woningbouwcorporatie Deltawonen. Aanleiding hiervoor is de invoering van de nieuwe Woningwet, die de taken van corporaties sterker afbakent. De twee partijen beschouwen zich met deze afspraak als de koplopers van een nieuwe trend.

Deltawonen beschouwt de levering van energie niet als zijn core business, terwijl de herziene Woningwet corporaties juist vraag zich te beperken tot hun kerntaak: namelijk het bouwen, beheren en verhuren van sociale huurwoningen voor mensen die niet in staat zijn zelf op de vrije markt te huren of te kopen. Daar komt bij dat sinds de invoering van de Warmtewet in 2014 de administratieve lasten zijn toegenomen; de “achterliggende werkprocessen” vergen veel extra tijd en kosten, aldus Deltawonen.

Warmteleverancier

Unica Ecopower is daarmee voor de komende tien jaar feitelijk de warmteleverancier van de betreffende huurders in de regio Zwolle geworden. Het bedrijf neemt de gehele exploitatie, energiefacturatie en het onderhoud van de systemen voor zijn rekening. Unica verwacht dit efficiënter en dus goedkoper te kunnen dan de woningcorporatie, waardoor er meer geld overblijft voor investeringen in verduurzaming. Financiële details wil de onderneming echter niet bekend maken.

Beide partijen benadrukken dat een dergelijke samenwerking vooralsnog uniek is, maar dat het mogelijk het begin is van een bredere ontwikkeling. Immers, alle woningcorporaties zullen een keuze moeten maken over wat hun kernactiviteiten zijn. Mede daarom willen Unica en Deltawonen in het voorjaar in samenwerking met advocatenkantoor VBTM een seminar over het onderwerp houden.

Bron: Energeia


Nationaal Warmte Congres

warmteTijdens het Nationaal Warmte Congres komt het thema warmte in relatie tot woningcorporaties uitgebreid aan bod. Dit congres staat bekend om het uitwisselen van ervaringen, kennis en visies, concrete ideeën en handvatten om zelf aan de slag te gaan!
De strategische en operationele vraagstukken staan centraal om de mogelijkheden van warmte optimaal te benutten. Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Warmte Congres.

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

èèn Reactie

  1. Zeer goed initiatief deze samenwerking, Deltawonen kan zich weer richten op het woning te kort door veel tijd en geld te besparen op de administratieve rond slomp. Gezien het feit dat er in Zwolle een lange wachtlijst is voor dat mensen in aanmerking komen voor een betaalbare sociale huur woning. Hopen dat er meer woningbouw coöperaties volgen, en zich richten op hun kerntaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *