5 tips voor de (toekomstige) Business Controller

Wat is de definitie van een goede Business Controller? En wat is de plaats van een Business Controller? Vragen die we voorlegden aan Bart Vermaas, directeur CFO Partners en één van de docenten van de Verkorte Business Controllersopleiding. Bart geeft tevens 5 tips voor de (toekomstige) Business Controller.

Wat is de plaats van de Business Controller binnen de financiële functie?

De Business Controller is samen met de CFO het eerste aanpreekpunt voor de niet-financiële managers. De Business Controller is verantwoordelijk om elk belangrijk besluit in de organisatie nuchter, fact based te ondersteunen. In de rol van Business Controller komt kennis van de markt, de eigen organisatie en de financiële prestaties bij elkaar.

Wat zijn jullie top-5 tips voor de (toekomstige) Business Controller?

1. Investeer meer tijd om relaties te bouwen met je business:
Om als controllers een positieve invloed te hebben op de kwaliteit van besluitvorming van je collega’s in de business beperken we ons teveel tot inhoud en logica. Als we ons gevoel meer laten spreken naar anderen, zullen anderen dat ook naar ons doen en leggen we een mooie basis voor een open en eerlijke relatie. Pas dan ben je in staat om effectief invloed uit te oefenen in een team dat belangrijke besluiten neemt. Pas dan kunnen we onze kracht om logisch en kritisch na te denken omzetten in resultaat.

2. Stel meer kritische vragen over hoe jouw business in elkaar zit
De belangstelling die je toont door meer vragen te stellen over de business zal door jouw collega’s zeer gewaardeerd worden en daar zal ook tijd voor worden genomen. Op deze manier ben je in staat jouw business nog beter te begrijpen. En zal je in staat zijn om je werk als partner van de business veel beter te doen.

3. Vraag aan je collega’s waar en hoe jij als controller de business kan ondersteunen
Het is mooi dat controllers een eigen visie en mening hebben over waar ze een verschil kunnen maken, maar zet de deur ook open naar anderen om die visie en mening bij te stellen en concreet in te vullen. Je zal verbaasd zijn hoe goed de business met jou functie en rol kan meedenken.

4. Staan altijd open voor nieuwe informatie
Zoek problemen op en onderzoek voortdurend in de actualiteit “hoe het nou zit?

5. Neem een stelling in over je business en kijk of hij juist is
Dat geeft een kompas voor je analyses en de zoektocht naar data. Je stelling blijkt dan waar of niet waar te zijn. In beide gevallen bouw je inzicht op die je eerder niet had. Je kan zelfs nieuwe stellingen ontdekken die nog veel interessanter zijn. Bijvoorbeeld in de bouw of in R&D: Wat moet ik weten om in een vroeg stadium vast te stellen of een project rendabel wordt? Dit werk past perfect bij controllers. Management teams staan te trappelen om mee te denken over stellingen en analyses en smikkelen van uitkomsten die Finance kan leveren.

Als we jullie op 1 januari 2020 weer tegenkomen, wat is er dan veranderd op finance-gebied?

  • Het financial accounting proces zal verder af komen te staan van de adviserende rol van Finance.
  • Er zal meer oog zijn voor training en carriereverloop van jonge controllers om een goede business controller te worden. Waar gaan jonge controller het vak leren?
  • Financials zullen in hun carriere steeds meer ook op niet-financiële posities terecht komen om onmisbare ervaring op te doen.

Slotvraag: Wat leren cursisten tijdens jullie bijdrage in de opleiding?

Je gaat met een concreet beeld naar huis van wat een business controller is en hoe je dat kan worden. Je leert dat je business controller rol niet alleen kan invullen. Praktische hulpmiddelen worden aangereikt om samen met je collega’s binnen en buiten de financiële functie aan je rol als business controller te werken.

Na afloop van de training weet je: hoe je strategische planning concreet kan ondersteunen, hoe goede rapportages eruit zien, hoe je een goede analyse opzet, hoe je met ICT het beste kan samenwerken, hoe je veranderingen praktisch kan gaan inzetten en managen.

Meer informatie over de Business Controllersopleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

èèn Reactie

  1. Dit zijn handige tips! Ik wil zelf gaan studeren en accountant worden. Artikelen zoals deze helpen me begrijpen hoe de bedrijfswereld functioneert. Ik zal dit zeker in de toekomst gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *