De krapte op de technische arbeidsmarkt stijgt in een rap tempo

HR-managers van technologische bedrijven en industrieën hebben grote moeite om goede, goed geschoolde, creatieve en innovatieve werknemers te vinden. De krapte op de technische arbeidsmarkt stijgt in een rap tempo. De vraag is hoe je talent aantrekt en hoe je talent kunt behouden? Hoe ga je om met het werven van internationaal talent uit het buitenland en uit Nederland? En wat zijn de nieuwe succesvolle wervingsmethoden hiervoor?

We vroegen Frank Schoof (HR Board member bij Croon Elektrotechniek en tevens dagvoorzitter van het HR-symposium ‘De toekomst van technisch talent‘) naar zijn visie op de technische arbeidsmarkt.


Aantrekken technisch talent

“In de markt zien we dat we als bedrijf opschuiven in de bedrijfskolom. Ingenieurs- en adviesbureaus willen samen met ons projecten realiseren. We participeren in infrastructurele werken met DBFM-contracten (Design, Build, Finance en Maintain). In consortia werken we samen met Nederlandse en Europese partijen. We internationaliseren. Opdrachtgevers stellen andere en hogere eisen. Dat alles vraagt op alle niveaus en in alle disciplines meer van onze mensen en van de organisatie. Het aantrekken van technisch talent speelt hierin een grote rol, hoog opgeleide technici kunnen binnen Croon hun talent kwijt, juist omdat wij complexe projecten aanpakken.

En het hr-beleid gaat hierin mee. Ik geloof erin dat wanneer onze ruim tweeduizend medewerkers gelukkig en betrokken zijn, ze beter functioneren/resultaatgericht presteren. De bedrijfseconomische bijdrage wordt op die wijze goed gewaarborgd. Zowel in kwalitatieve als in financiële zin. Om dit te realiseren sturen we in het bijzonder op zelfmanagement. De persoonlijke- en vaktechnische ontwikkeling van onze medewerkers wordt eveneens gefaciliteerd door ons eigen opleidingsinstituut genaamd E-College.

Korte in plaats van lange termijn visie

Daarbij geloven we in open communicatie. Het management maakt er werk van om geregeld de vestigingen/projecten persoonlijk te bezoeken. We nemen de tijd voor elkaar. Dat creëert binding. Aandacht voor de ander en wederzijds respect zijn belangrijke kernwoorden binnen het hr-beleid van Croon. Veel beursgenoteerde ondernemingen willen per kwartaal sneller en meer. Het gevolg is dat er met een kortere termijn wordt gestuurd. Een dergelijke aanpak laat thans zijn effect zien. Ik geloof veel meer in een langere termijn visie met minder schuldenlast en met de kracht van de menselijke maat. Daar is uiteindelijk bedrijf, aandeelhouder en maatschappij bij gebaat.”


HR-symposium ‘De toekomst van technisch talent’

Benieuwd naar het programma van het HR-symposium ‘De toekomst van technisch talent’ op 9 december?
Bekijk dan de website www.cleantechbusinessday.nl/hr

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *