Richard Weurding (Verbond van Verzekeraars): Innovatie is voor de verzekeringssector de komende tijd cruciaal

In aanloop naar het Risk Forum voor Verzekeraars interviewden wij Richard Weurding, Directeur Verbond van Verzekeraars. Welke belangrijke ontwikkelingen spelen er binnen de sector? En hoe ziet hij de toekomst voor de verzekeringssector? Kan het vertrouwen wederom worden hersteld?

‘Ik ben best optimistisch over de toekomst, dus over vijf of tien jaar ga ik er toch wel van uit dat wij het vertrouwen weer behoorlijk hebben kunnen herstellen. Maar er zijn zeker ook uitdagingen.”

Transcriptie van het interview

Woekerpolisaffaire

De afgelopen tien jaar zijn voor de verzekeringssector in Nederland en Europa turbulent geweest. Op de eerste plaats hebben we natuurlijk de woekerpolisaffaire gehad, die heeft nogal behoorlijk het beeld bepaald, maar ook de financiële en de economische crisis heeft er flink ingehakt. De woekerpolisaffaire heeft gezorgd voor een cultuurverandering, een vernieuwingsproces – denk bijvoorbeeld alleen al aan de andere manier van distributie bij leverproducten – en de financiële crisis heeft er natuurlijk toch voor gezorgd dat we weer heel goed naar ons risk management zijn gaan kijken en dat ook de kapitalisatie van verzekeringsbedrijven weer behoorlijk op niveau is gebracht.

Op de korte termijn zie ik vooral dat verzekeraars hun uiterste best moeten doen om het vertrouwen terug te winnen, hun reputatie weer op orde te brengen. Maar er spelen nog een aantal andere zaken. De rente, die zal nog wel even laag blijven, vraagt met name voor levensverzekeraars toch behoorlijk waakzaam te blijven, maar ook Solvency zal worden geïmplementeerd en dat zal binnen de bedrijven heel veel aandacht vragen, zowel aan de riskkant, maar ook aan de financekant.

Technologie gaat belangrijke rol spelen

Innovatie is voor de verzekeringssector de komende tijd cruciaal. Het staat hoog op de agenda. Wat belangrijk is, is dat verzekeraars een antwoord geven op het efficiënter krijgen van de operatie en de technologie gaat daarbij een belangrijke rol spelen. We zullen ook aan de businesskant veel nieuwe innovaties gaan zien. Sommige partijen zijn er al druk mee bezig, maar dat zal doorzetten. En op sectorniveau is het heel erg belangrijk om een antwoord te geven op alle belangrijke trends die op ons afkomen en op welke manier wij in de toekomst waarde kunnen toevoegen voor onze klanten.

Herstellen van vertrouwen

Ik ben best optimistisch over de toekomst, dus over vijf of tien jaar ga ik er toch wel van uit dat wij het vertrouwen weer behoorlijk hebben kunnen herstellen. Er zijn zeker ook uitdagingen, denk bijvoorbeeld aan de lage rente. Dus riskmanagers kunnen aan de bak, want ik verwacht dat die lage rente nog wel even aanhoudt. Ik zie zeker als positieve elementen dat in de pensioenhoek er heel veel gaat veranderen en dat dat waarschijnlijk gaat betekenen dat verzekeraars daar een grotere rol gaan spelen. De economie zal aantrekken, dat geeft schadeverzekeraars meer lucht en de komst van Solvency zal er over tien jaar toe leiden dat de professionaliteit in onze sector enorm is toegenomen en dat ook de kapitalisatie van de sector echt helemaal top is.

Risk Forum voor Verzekeraars

Ik ga daar naartoe omdat ik uitgenodigd ben om daar een verhaal te houden. Ik vind het ontzettend leuk om bij te praten over de ontwikkelingen en de inzichten die wij bij het Verbond van Verzekeraars hebben en ik wil graag alle riskmanagers delen wat wij daarvan vinden.


Risk Forum voor Verzekeraars – 11 december 2014 – Amersfoort

Op 11 december biedt Het Risk Forum voor Verzekeraars een platform om gelijkgestemden uit de branche te ontmoeten en elkaar te inspireren, kennis te delen en nieuwe contacten te leggen. Experts als Pieter Bouwknegt (NN), Richard van Weurding (Verbond voor Verzekeraars), Udo Oelen (College Bescherming Persoonsgegevens) en Jack Hommel (Avéro Achmea).

Kijk voor het gehele programma en sprekers op de website van het Risk Forum voor Verzekeraars.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *