Hoe ga je om met de groeipijnen van de duurzame energietransitie?

De snelle ontwikkeling van de duurzame energietransitie brengt enkele groeipijnen met zich mee voor ontwikkelaars van duurzame energieprojecten. Je denkt hierbij gauw aan maatschappelijk draagvlak en lokale weerstand, maar ook integratie in het energiesysteem en de beperkingen van het elektriciteitsnet spelen een grote rol. Hans Kursten, Procesmanager Grootschalige Opwek van Duurzame Energie en hoofddocent bij de opleiding Duurzame energieprojecten, vertelt in deze blog hoe je om kunt gaan met deze groeipijnen. Je bent hierdoor in staat om jouw duurzame energieprojecten toch zorgvuldig te plannen tijdens deze onzekere ‘energietijden’.

De ontwikkeling van duurzame energieprojecten tijdens de energietransitie

De duurzame energietransitie gaat in Nederland in sneltreinvaart. We zeggen vaarwel tegen aardgas en willen niet langer afhankelijk zijn van fossiele energie uit het buitenland, vandaar dat elektriciteit steeds meer de norm wordt. De groei van het aantal energieprojecten wordt echter beperkt doordat de omgeving niet snel genoeg meegroeit met de vraag. Duurzame projectontwikkelaars ervaren daardoor drie relevante groeipijnen van de versnelling van de energietransitie in Nederland.

Drie groeipijnen van de energietransitie

Je komt als ontwikkelaar van duurzame energieprojecten wellicht de volgende drie uitdagingen tegen bij de noodzakelijke versnelling van de energietransitie:                   

  • Beperkt maatschappelijk draagvlak, mensen voelen zich overvallen door de snelle ontwikkeling. De lokale politiek is daardoor terughoudend. De Regionale Energie Strategieën, waaraan gemeenten zich gecommitteerd hebben, bieden handvatten maar de urgentie ontbreekt veelal nog. Daardoor worden kansen gemist om lokale duurzame opwek eerder mogelijk te maken. Als ontwikkelaar kun je daar op anticiperen door samen met de omgeving invulling te geven aan concrete initiatieven.  Je moet dus investeren in maatschappelijk draagvlak om jouw energieproject succesvol te maken.
  • Integratie van duurzame energie in het energiesysteem, de energietransitie zorgt dat de vraag naar duurzame elektriciteit sterk groeit en uiteindelijk gas vervangt. Het energiesysteem is daar nog niet op ingesteld. Veel bedrijven gebruiken bijvoorbeeld noodgedwongen nog gas voor het opwekken van hoogwaardige warmte, waar ook elektriciteit voor gebruikt kan worden. Daar is het systeem echter nog niet klaar voor. We moeten meer opwekken, vooral met windturbines, maar om dat rendabel te maken moet de afname groeien in combinatie met cable-pooling en inpassing van batterijopslag of conversie (naar waterstof). Bedrijven moeten hiervoor investeren in hun energiesysteem, vergelijkbaar met hoe particulieren moeten investeren in hun eigen huis. De systemen zijn daar, net als bij bedrijven, echter nog niet op ingericht.
  • Netcongestie, het huidige elektriciteitsnet is ontworpen voor de groei die tien jaar geleden werd voorspeld. De snelle energietransitie, met name de sterke groei van zonne-energie werd toen niet voorzien. We gaan meer elektriciteit gebruiken en de infrastructuur moet meer dan verdubbelen in capaciteit. De netbeheerder kan dit niet bijhouden, wat leidt tot netcongestie (filevorming op het elektriciteitsnet). In grote delen van het land kunnen geen nieuwe bedrijven aangesloten kunnen worden op het net. Duurzame energieprojecten plannen is hierdoor lastig. Hoe plan je als je met dit soort onzekerheden om moet gaan?

Plan een succesvol energieproject

De versnelde ontwikkeling van de energietransitie heeft de noodzaak voor elektriciteit vergroot, maar investeerders investeren niet zonder voldoende vraag. Tegelijkertijd moeten bedrijven én huishoudens over op groene energie, waardoor partijen elkaar opzoeken. Jouw belang als duurzame projectontwikkelaar is een rendabel investeringsproject op te leveren, maar partijen waarmee jij samenwerkt hebben andere belangen. Dit samenspel van stakeholders maakt het plannen van duurzame energieprojecten complexer dan vroeger, je moet namelijk met veel meer dingen rekening houden dan vroeger. Hans Kursten raadt je aan om een duidelijke koers uit te stippelen en je hieraan te houden. Analyseer de werkzaamheden die er in de toekomst aankomen, bedenk wat daarvoor moet gebeuren en plan voor de toekomst. Zoek vervolgens steun van andere stakeholders, zoals lokale energiecoöperaties en bedrijven, en maak vaart om jouw plan realiteit te maken.

Maak de juiste keuzes in jouw planning

Een integrale aanpak is dus onmisbaar voor de ontwikkelaar van duurzame energieprojecten in de toekomst. Tijdens de opleiding Duurzame Energieprojecten van Euroforum ga jij praktisch aan de slag met diverse cases en krijg je diverse invalshoeken. Erg waardevol, aangezien je moet samenwerken met verschillende partijen voordat je uiteindelijk kunt investeren. Deze opleiding leert jou waar je allemaal rekening mee moet houden bij duurzame energieprojecten. Wil jij het kennisniveau van meerdere stakeholders vergroten? Kies dan voor een Incompany-traject!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Welke plannen heeft het kabinet met waterstof in de energietransitie?

Het thema waterstof is een belangrijk onderdeel van de plannen van het kabinet rondom de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *