Hoe ga je om met drie groeipijnen van de duurzame energietransitie?

De snelle ontwikkeling van de duurzame energietransitie brengt enkele groeipijnen met zich mee voor ontwikkelaars van duurzame energieprojecten. Je denkt hierbij aan het gebrek aan maatschappelijk draagvlak, maar ook integratie in het energiesysteem en de capaciteit van het elektriciteitsnet. Hans Kursten, Procesmanager Grootschalige Opwek van Duurzame Energie en hoofddocent bij de opleiding Duurzame energieprojecten, vertelt in deze blog hoe je om kunt gaan met deze groeipijnen. Je bent hierdoor in staat om toch duurzame energieprojecten te plannen tijdens de onzekere energietransitie.

De ontwikkeling van duurzame energieprojecten tijdens de energietransitie

De duurzame energietransitie gaat in Nederland in sneltreinvaart. We zeggen vaarwel tegen aardgas en willen niet langer afhankelijk zijn van Rusland, vandaar dat elektriciteit steeds meer de norm wordt. De groei van het aantal energieprojecten wordt echter beperkt doordat de omgeving niet snel genoeg meegroeit. Duurzame projectontwikkelaars ervaren daardoor drie groeipijnen van de versnelling van de energietransitie in Nederland.

Drie groeipijnen van de energietransitie

Je komt als ontwikkelaar van duurzame energieprojecten wellicht de volgende drie uitdagingen tegen dankzij de noodzakelijke versnelling van de energietransitie:            

  • Beperkt maatschappelijk draagvlak, mensen voelen zich overvallen door de snelle ontwikkeling. Zij nemen niet vanzelfsprekend aan dat er iets moet gebeuren om de energietransitie mogelijk te maken omdat zij het ervaren als onverwacht. Je moet ze aanzetten om actie te ondernemen om de vraag naar elektriciteit te vergroten. De markt vraagt nu niet genoeg naar elektriciteit om investeren interessant te maken. Een voorbeeld zijn windparken op zee. Investeerders kunnen deze bouwen, maar de vraag naar elektriciteit is beperkt. De beperkte vraag in combinatie met het grote aanbod, laat de prijs sterk dalen. Het is dan niet interessant voor private partijen om windparken te bouwen, aangezien de investering lastig terug te verdienen is. Je moet dus investeren in maatschappelijk draagvlak om jouw energieproject succesvol te maken.
  • Integratie van duurzame energie in het energiesysteem, de duurzame energietransitie zorgt dat het gebruik van elektriciteit groeit en uiteindelijk gas vervangt. Het energiesysteem is daar nog niet op ingesteld. Veel bedrijven gebruiken bijvoorbeeld nog gas voor het opwekken van hoogwaardige warmte, waar ook elektriciteit voor gebruikt kan worden. Daar is het systeem echter nog niet klaar voor. Je moet meer opwekken, maar om dat rendabel te maken moet de afname ook groeien. Bedrijven moeten hiervoor investeren in hun energiesysteem, vergelijkbaar met hoe particulieren moeten investeren in hun eigen huis. Veel huishoudens zijn nog niet klaar om op een warmtepomp over te gaan, terwijl dat wel moet. De systemen zijn daar, net als bij bedrijven, nog niet op ingericht.
  • Verzwaring van de netinfrastructuur, het huidige elektriciteitsnet is ontworpen voor de groei van tien jaar geleden. De snelle energietransitie was tien jaar geleden niet voorzien. We gaan meer elektriciteit gebruiken, maar dan moet de infrastructuur verdubbelen in capaciteit. De netbeheerder kan dit niet bijhouden, waardoor er bijvoorbeeld in Brabant en Limburg geen nieuwe bedrijven aangesloten kunnen worden op het net. Duurzame energieprojecten plannen is hierdoor lastig. Hoe plan je als je met dit soort onzekerheden om moet gaan?

Plan een succesvol energieproject

De versnelde ontwikkeling van de energietransitie heeft de noodzaak voor elektriciteit vergroot, maar investeerders investeren niet zonder voldoende vraag. Tegelijkertijd moeten bedrijven én huishoudens over op groene energie, waardoor partijen elkaar opzoeken. Jouw belang als duurzame projectontwikkelaar is de goedkope inkoop van stroom, maar partijen waarmee jij samenwerkt hebben andere belangen. Dit samenspel van stakeholders maakt het plannen van duurzame energieprojecten complexer dan vroeger, je moet namelijk met veel meer dingen rekening houden dan vroeger. Hans Kursten raadt je dus aan om een duidelijke koers te bepalen en je hieraan te houden. Analyseer de werkzaamheden die er in de toekomst aankomen, bedenk wat daarvoor moet gebeuren en plan voor de toekomst. Zoek vervolgens steun van andere stakeholders, zoals leveranciers, en maak vaart om jouw plan realiteit te maken.

Maak de juiste keuzes in jouw planning

Een integrale aanpak is dus onmisbaar voor de ontwikkelaar van duurzame energieprojecten in de toekomst. Tijdens de opleiding Duurzame Energieprojecten van Euroforum ga jij praktisch aan de slag met diverse cases en krijg je diverse invalshoeken. Erg waardevol, aangezien je moet samenwerken met verschillende partijen voordat je kunt investeren. Deze opleiding leert jou waar je allemaal rekening mee moet houden bij duurzame energieprojecten. Wil jij het kennisniveau van meerdere stakeholders vergroten? Kies dan voor een Incompany-traject!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *