Hoe kunnen energiecoöperaties makkelijker het eigen vermogen voor duurzame energieprojecten financieren?

Energiecoöperaties worstelen vaak met de financiering van duurzame energieprojecten. Niet alleen vanwege het bedrag zelf, maar ook door alle financiële, juridische en administratieve zaken. Michel Laterveer en Martin Ossendrijver, Business Developers Energietransitie bij Rabobank, en Roderick Ruinard, Investment Manager bij Oneplanetcrowd, ontwikkelden een oplossing om de financiering van duurzame energieprojecten sneller en eenvoudiger rond te krijgen.

Uitdagingen voor energiecoöperaties

Burgers hebben zich de laatste jaren verenigd in energiecoöperaties om energieverbruik te verminderen en/of eigen energieprojecten te realiseren. Zij willen investeren in een zonneweide of windmolenpark om duurzame energie op te wekken en een stabiel rendement te ontvangen. Deze plannen kosten geld en de coöperatie heeft vaak niet voldoende eigen vermogen. Bancaire financiering is nodig, maar de bank zal nooit 100% van de projectkosten financieren. Banken vragen altijd een eigen bijdrage, mede om het draagvlak in de omgeving te meten. De eigen bijdrage is al snel 25-30% van de totale projectkosten. Afhankelijk van de omvang van het project gaat dat om serieuze bedragen die lastig bij elkaar te krijgen zijn voor energiecoöperaties.

Financiering van het eigen vermogen

Naast het bijeenbrengen van de eigen bijdrage komen er bij het realiseren van een energieproject ook andere zaken kijken. Denk daarbij aan alle financiële, juridische en administratieve zaken die geregeld moeten worden. Middels de Samen Verder Financiering stimuleren Oneplanetcrowd en Rabobank de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Rabobank financiert niet alleen het vreemd vermogen, maar ook een overbruggingslening voor de bouw van het project, die geldt als inbreng van eigen vermogen. Het crowdfundingsplatform Oneplanetcrowd neemt de financiële, juridische en administratieve zaken deels uit handen en zorgt ervoor dat de coöperatieleden en andere particulieren kunnen investeren in het project. De financiering is hierdoor sneller rond, waardoor het energieproject eerder van de grond komt.

Stimuleren van duurzame energieprojecten

De Rabobank stimuleert de ontwikkeling van duurzame energieprojecten middels de Samen Verder Financiering. Zij willen hiermee energiecoöperaties in hun kracht zetten. De overheid heeft namelijk besloten dat 50% van de opwekprojecten lokale eigendom moeten zijn. Rabobank en Oneplanetcrowd steunen deze beweging en de Samen Verder Financiering past hierbij.

Netwerken over duurzame energieprojecten

Energiecoöperaties, adviseurs en banken moeten met elkaar in gesprek om duurzame energieprojecten te realiseren. De energiecoöperaties spelen namelijk een cruciale rol in de lokale bewustwording over duurzame energie. Zij hebben echter vaak banken nodig om het project daadwerkelijk van de grond te krijgen. Deze partijen komen samen tijdens het congres Financiering van de Energietransitie op 2 november 2023.

Ontdek de oplossing voor financieringsmoeilijkheden

Wil jij meer weten over de Samen Verder Financiering? Meld je dan aan voor het congres Financiering van de Energietransitie. Rabobank en Oneplanetcrowd vertellen hier meer over hun oplossing voor het financieringsgat waar energiecoöperaties vaak mee worstelen. Wil jij meer weten over het programma? Download dan de brochure.

Over admin

Bekijk ook

Slimme, lokale oplossingen voor netcongestie

“Het heeft 100 jaar geduurd om het huidige elektriciteitsnet te bouwen, en de capaciteit van …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *