Interview met Dries Crama, VNO NCW: “If you are not part of te solution, you are part of the problem”

In aanloop naar de CleanTech Business Day interviewden wij Dries Drama, VNO NCW, voorzitter bestuur Stedendriehoek. Wat zijn volgens hem de kansen van CleanTech en hoe ziet de toekomst eruit?

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

Cleantech ontwikkelt zich goed. Het is natuurlijk nog steeds een beetje een containerbegrip, want de ene verstaat er klimaat onder, de ander duurzaamheid. Maar we hebben het ook over schone technologieën om de wereld beter en schoner te maken. Het zou wat mij betreft wat sneller mogen. Ondernemers zijn altijd ongedurig denk ik, maar ik denk dat het heel goed is dat we met z’n allen met de neuzen dezelfde kant op gaan staan en het Cleantech omarmen en ermee verder gaan.

“CleanTech, het is natuurlijk nog steeds een beetje een containerbegrip”

Waarom staan we nu hier?

Nou de Staart vind ik een prachtig voorbeeld waarbij je door een innovatieve architect, architect Rau uit Amsterdam, hier zijn producten in verwerkt die alleen maar milieuvriendelijk zijn. Het houdt, de manier waarop je verwarming wordt verzorgd, warmte/koude opslag, het verbruik van oud tapijt om daar weer nieuw tapijt van te maken. Dus ook de circulaire economie zit in dit gebouw. Het bedrijf zelf, ondanks dat het om apen gaat bij de Apenheul is het zo dat ze ook de natuur ondersteunen. Er zit ook technologie in de apenontwikkeling zeg maar, met uitwisseling andere landen. Dat is de reden dat ik heel graag bij de Staart wilde staan om dit interview te doen.

De kansen van CleanTech

Kansen in deze sector zie ik met name in de samenwerking van elkaar. Meestal praten we alleen over de industrie, maar ik zou daar ook graag de landbouw bij willen betrekken. Als ik bijvoorbeeld kijk naar een boer in Uddel die zijn hele veevoerproductie in plaats van op soja gebaseerd, op basis van kroos en algen doet, waardoor hij ook het mestprobleem kan oplossen door met vergisters 130 woningen in zijn regio van energie te voorzien. Dat is de perfecte samenwerking binnen een Cleantech FBO.

If you are not part of te solution, you are part of the problem”

De Toekomst van CleanTech

De grondstoffen raken uitgeput. Men zal op een andere manier moeten leren denken en doen. En ‘if you are not part of te solution, you are part of the problem’ in dit gebied. Dus zoek elkaar op, leer van elkaar en zie welke mogelijkheden er zijn om je productieproces aan te passen en je technologie te veranderen. Maar het aller, allerbelangrijkste is een verandering in de mindset van mensen om te zorgen dat de grondstoffen die uitgeput raken op een andere manier, op een zuinige manier, worden toegepast.

CleanTech Business Day

Bij de Cleantech Business Day leer je van elkaar. Je ziet elkaar, je triggert elkaar. Je laat zien van hé, hij heeft een ontwikkeling doorstaan, dat zou voor mijn bedrijf ook interessant zijn maar ik heb dat en dat probleem en daar kan ik weer een ander bedrijf voor gebruiken om dat samen op te lossen. Samen maak je het veel sterker.


Welke kansen kunt u benutten in deze groeimarkt?

Laat u hierover volledig informeren en inspireren tijdens de CleanTech Business Day op 9 december 2014, welke georganiseerd wordt door FME en Euroforum. Dit event is dé landelijke ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van cleantech. Kijk voor meer informatie op de website van de CleanTech Business Day.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Waar moet je rekening mee houden om energieopslagsystemen efficiënt te koelen?

Energieopslagsystemen met batterijen (BESS) werken optimaal bij een constante temperatuur, net als laadsystemen met hoge …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *