Joost Krebbekx: “Industrie kan energie besparen door in eerste instantie naar haar eigen proces te kijken.”

Joost Krebbekx, Senior Managing Consultant bij Berenschot, vertelt over de kracht van innovatie, hergebruik en zijn toekomstvisie over CleanTech. Dit alles in aanloop naar de CleanTech Business Day dat op 9 december 2014 plaats vindt.

Bekijk hieronder het video-interview en/of lees het interview transcript.


Video-interview

Lans breken voor echt slim energie besparen

De industrie kan energie besparen door natuurlijk in eerste instantie naar haar eigen proces te kijken. Dat weet iedereen, maar ik wil toch ook een lans breken voor het echt slim energie besparen en dat kan volgens mij op twee manieren. Dat is dat de industrie gaat kijken hoe ze in de keten energie kunnen besparen, dus bijvoorbeeld producten maken die verderop significant energie kunnen besparen. Of naar de embodied energy van de materialen te kijken, de energie die in materialen zit en het hergebruik van die materialen waardoor je geen nieuw materiaal nodig hebt.

Green industry

Per sector heb je verschillende soorten chronologische innovaties nodig om dan grote stappen te maken. En dat is juist de essentie die de verschillende kenmerken van die sectoren in zich hebben en wat we proberen ook op de middag van de Green Industry een overzicht te geven hoe dat in die verschillende sectoren gaat. Om een voorbeeld te geven in de High Tech systems is de levensduur heel belangrijk van een apparaat in de use fase, als je daar veel energie bespaart maak je hele grote klappers.

In essentie is re-use een hele, hele belangrijke. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat we op den duur het energieprobleem gaan oplossen als we de zon kunnen oogsten op een rendabele manier dat we naar de processen kunnen brengen, is het grote probleem eigenlijk materiaal. Materiaal is tot nu toe vaak een eenrichtingsverkeer, we gebruiken het en verbranden het, of we storten het. En dat moet eigenlijk stoppen. En dat zorgt ervoor dat in mijn optie re-use een hele belangrijke zal worden voor de toekomst.

Toekomst CleanTech sector

Ik denk dat we hier er goed voor staan. En dat is eigelijk ook omdat de prijzen hoog zijn. We worden eerder gedwongen om anders te gaan denken. We worden dus creatiever en een ander voordeel in Nederland is dat we gewend zijn om over bedrijfsgrenzen, over sectorgrenzen heen compromissen te sluiten en dat betekent dat we hier gewend zijn om innovatie eerder te implementeren dan in andere landen. Ik ben ervan overtuigd dat dat een heel mooi groen speelveld is.

Ik zou iedereen willen aanbevelen om tijdens de CleanTech Business Day naar de Green Industry stroom te komen ’s middags. Ik denk dat u een heel mooi overzicht krijgt wat er in die verschillende sectoren speelt, en ik heb het gevoel dat we echt een aantal doorbraaktechnologieën als voorbeeld kunnen laten zien, die eigenlijk ondersteunen wat ik net bedoelde.


CleanTech Business Day 2014

De CleanTech Business Day vindt plaats op 9 december 2014, welke georganiseerd wordt door FME en Euroforum. Dit event is dé landelijke ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van cleantech.
Kijk voor meer informatie op de website van de CleanTech Business Day.

Over hoevenaarsr

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *