Rob de Jeu: “Denk ook aan een systeemoplossing waar niet alleen technologie van belang is maar ook de business kant”.

Wij interviewden Rob de Jeu, voorzitter van de Delft Energy Club, voorafgaand aan de CleanTech Business Day 2014. Wat is volgens hem de kracht van Cleantech en hoe ziet hij de toekomst van Cleantech?

“Bij systeemintegratie zullen wel de meeste innovaties gaan plaatsvinden. Dus denk niet aan een oplossing, aan een technologische oplossing, maar denk ook aan een systeemoplossing waar niet alleen technologie van belang is maar ook de business kant.”


Bekijk hier het interview

Ondernemers en studenten willen vooruit

Netwerken is een belangrijk onderdeel denk ik, want je wilt gewoon weten wat er speelt. Wat eigenlijk nog leuker is om te zien , wat er op dit moment gebeurt in de CleanTech sector. Netwerk is handig, maar ik wil ook graag een overzicht hebben, mijn passie gaat zelf ook uit naar CleanTech maar ook naar onze leden. We willen graag weten wat gebeurt er, een soort van energie die heerst onder deze type studenten waar ik mee omga. Zij willen graag vooruit. En op de CleanTech Business Day 2013 kon je zien welke innovaties er nu plaatsvinden, waar het bedrijfsleven mee bezig is, dus vooral dat gevoel van mensen, ondernemers, jongeren, studenten die graag vooruit willen. Dat gevoel werd daar voor ons zichtbaar gemaakt en hebben wij ook overgebracht naar onze leden, na het evenement.

CleanTech is behoorlijk breed, ik kijk vooral vanuit de energiekant. Maar je kan denken aan systeemintegratie, en als ik het alleen betrek op energie kan je bijvoorbeeld denken aan opslag bij windmolenparken en zonnecellen op daken. Dat wordt nu allemaal losstaand gezien maar als we dat als een systeem gaan zien. Bij systeemintegratie zullen wel de meeste innovaties gaan plaatsvinden. Dus denk niet aan een oplossing, aan een technologische oplossing, maar denk ook aan een systeemoplossing waar niet alleen technologie van belang is maar ook de business kant. Want die wordt vaak vergeten. Vooral bij ons op de TU Delft, wordt meestal gekozen voor de techniek. Maar zoals hier waar het gaat om juist jonge ondernemers, technologen op te starten en up te scalen wordt ook de businesskant heel erg interessant gemaakt.

Tesla Motors

De CleanTech sector is nu een vrij groot begrip, waar meerdere thema’s ondervallen, denk aan water, energie en klimaat. Een soort van verzamelbegrip maar aangezien CleanTech eigenlijk ook de technologieën of de bedrijvigheid vormt waarbij we de komstige generaties niet schaden, denk ik dat CleanTech een soort van norm wordt waar de naam CleanTech op den duur zal verdwijnen. Maar de innovaties die we gaan zien, denk vooral aan systeemintegratie wat ik eerder benoemde, maar denk ook aan businessinnovatie. Een voorbeeld is Alan Musk, de CEO van Tesla Motors. Naast dat zij een heel innovatief ontwerp hebben gemaakt voor een elektrische auto, een heel cool begrip hebben meegegeven, is nu ook hun hele data opengegooid. Dus dat heeft niks met technologie te maken maar dat gaat echt om hun businessmodel. Die ze veranderen, radicale innovaties zou je dat kunnen noemen. En eigenlijk zijn we daar ook naar op zoek, niet alleen naar technologische innovaties die schoon zijn, maar ook naar businessinnovaties. Op een hele andere manier nadenken hoe we met onze klanten of consumers interactie hebben.

Delft Energy Club

Bij de Delft Energy club zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen, we willen graag ons netwerk vebreden onder onze leden. De studenten van de TU Delft te kunnen bedienen. En wij zijn vooral geïnterresseerd in het thema energie in de CleanTech sector. En op de CleanTech Business Day hebben we ons kunnen uitbreiden, nieuwe kansen ontdekt, nieuwe bedrijven ontmoet zoals overheidorganisaties, om daar ons voordeel mee te doen en dat is ons prima bevallen.


CleanTech Business Day 2014

De CleanTech Business Day vindt plaats op 9 december 2014, welke georganiseerd wordt door FME en Euroforum. Dit event is dé landelijke ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van cleantech.
Kijk voor meer informatie op de website van de CleanTech Business Day.

Over hoevenaarsr

Bekijk ook

Er zijn allerlei manieren om zicht te krijgen op de mogelijkheden en gevaren van nanotechnologie

De wereld van nanotechnologie komt voor steeds meer organisaties dichterbij. Nanotechnologie wordt nu al steeds meer toegepast in materialen, textiel, medische toepassingen, scanners, sensoren, levensmiddelen, chemische middelen, zonnecellen en nog vele andere producten.Wij vroegen Harro van Lente, Professor Science and Technology Studies, Maastricht University en een van de docenten van ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *