Theo Bruinsma (Marel): “We hebben de invloed van de technologie in de agro food, zeer sterk zien binnenkomen”

De Nederlandse Agro en Food sector staat internationaal in hoog aanzien. Er wordt gekeken naar de ontwikkelingen die in Nederland plaatsvinden en vooral, welke oplossingen Nederland te bieden heeft. Om deze vooraanstaande positie in de wereld te behouden en te versterken, is samenwerking in de keten cruciaal. Die mening deelt ook Theo Bruinsma, directeur Special Projects bij Marel:

Wij moeten de rest van de wereld leren hoe je op een omgevingsvriendelijke wijze een hele grote productie in stand moet houden. Dat is in mijn ogen een van onze grootste exportproducten.


“We hebben de invloed van de technologie in de agro-food, zeker in de machinebouw voor de agrofood, zeer sterk zien binnenkomen. We zien dat megatronica een enorme impact heeft gehad op onze sector, waardoor de bediening van de apparatuur die weliswaar nog zeer sterk lijkt op wat we in het verleden hadden, maar zeer veel intelligenter is geworden, zeer veel dichter bij de mens is gekomen. We staan wellicht voor een nog veel grotere sprong in onze industrie, omdat we verwachten dat in de naaste toekomst apparatuur competenties zal moeten hebben om productie te doen die veel meer op de individuele behoefte is toegesneden.

Grote vraagstukken oplossen

De samenwerking ligt in onze optiek aan de basis van waarom we er überhaupt zijn. De kennis die wij hebben komt niet alleen maar uit onszelf, die komt omdat bijvoorbeeld op de kippenindustrie in Boxmeer een aantal mensen op informele basis elkaar ontmoeten. Dat moet nu komen vanuit samenwerking van vele bedrijven, die elk met hun eigen competentie heel ver gegaan zijn en nu elkaar weer moeten vinden om de grote vraagstukken in onze sector op te lossen.

De grootste uitdaging voor Nederland is vooral haar positie op de agrofood sector en high techniek kwijtraken, maar vooral om naar de buitenwereld te laten zien dat wij het land zijn met de kennis. Dat wij weten hoe we totaaloplossingen moeten aandragen. Dat wij, want we maken met elkaar op deze hele kleine postzegel, een hele grote productie. Dat wij met elkaar kunnen leren aan de rest van de wereld, hoe je op een omgevingsvriendelijke wijze een hele grote productie in stand moet houden. Dat is in mijn ogen een van onze grootste exportproducten.

De Agro Food en Technology Week is voor mij een van de fundamenten waar je juist het onderlinge schakelen kunt bouwen en zorgen dat je met elkaar in gesprek blijft en wellicht de gedachtevorming over deze conferentie en in deze conferentie verder kunt ontwikkelen zodat we met elkaar een sterker product op de markt zetten.”


Agro Food en Technology Week | 1 – 4 december 2014

Meer weten of de kansen in de Agro Food en Technology sector? Het FME Cluster Agro en Food organiseert samen met Wageningen UR en TNO de Agro Food en Technology Week. Van 1 tot en met 4 december 2014 staat dit vierdaagse evenement in het teken van kennis, keten en innovatie. De week bestaat uit lezingen, masterclasses, elevator pitches, rondetafelsessies, congressen en de Agro Food en Technology Award.
Kijk voor meer informatie op www.agrofoodtechnology.nl.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Waar moet je rekening mee houden om energieopslagsystemen efficiënt te koelen?

Energieopslagsystemen met batterijen (BESS) werken optimaal bij een constante temperatuur, net als laadsystemen met hoge …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *