KIC InnoEnergy’s Matchmaking Event: voor bedrijven die partners zoeken voor innovatieprojecten

KIC InnoEnergy organiseert tijdens de CleanTech Business Day een Matchmaking event voor mensen die ondersteuning zoeken bij bedrijfsideeën gekoppeld aan Duurzame Energie en innovatieve energieoplossingen. Voorafgaand vroegen we Frank Steggink, Senior Business Development Manager bij KIC InnoEnergy Benelux, naar zijn visie op de CleanTech sector en wat men kan verwachten tijdens het Matchmaking Event.


Hoe heeft de cleantech sector zich de afgelopen 10 jaar ontwikkeld?

Het woord cleantech bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Dit geeft wel aan dat de ontwikkelingen in de cleantech sector eigenlijk nog in de kinderschoenen staan. Het is echter wel snel gegaan de laatste jaren en dat is ook echt nodig, willen we onze doelstellingen op het gebied van milieu halen. Wat opvalt is dat met name voor MKB-bedrijven de zogenaamde “valley of death” als het gaat om innovaties naar de markt te brengen er ook echt is. Hier wil KIC InnoEnergy een leidende rol spelen; innovaties op het gebied van cleantech naar de markt brengen door de “valley of death” te overbruggen. KIC InnoEnergy heeft hier een aantal unieke instrumenten voor die veel verder gaan dan alleen funding van bedrijven of projecten. Zodoende kan KIC InnoEnergy dus de ontwikkelingen in de cleantech sector niet alleen ondersteunen maar ook versnellen!


Welke veranderingen zijn opgetreden in deze sector?

Voorheen zagen we met name ontwikkelingen op productniveau. Tegenwoordig zie je steeds meer productintegratie en dat is een goede zaak. Daarnaast zien wij dat er ook op het gebied van wet- en regelgeving het nodige staat te gebeuren. Al met al zou je kunnen zeggen dat de cleantech sector meer dan ooit een relevante sector is die toekomstbepalend is op velerlei vlakken. In de praktijk zien we duidelijk dat het voor ondernemers moeilijker geworden is om te blijven innoveren en die innovaties ook daadwerkelijk naar de markt te brengen. Met name de crisis is hier voor verantwoordelijk. KIC InnoEnergy is er juist voor om dit probleem het hoofd te bieden.


Welke onderzoeksgebieden in CleanTech gaan de komende jaren voor doorbraakinnovatie zorgen?

Dat blijft natuurlijk onzeker maar wij zien wel een duidelijke trend. Waarschijnlijk zal opslag van energie in algemene zin de komende jaren een belangrijk onderwerp zijn. Als we goede oplossingen vinden voor zowel thermische als elektrische opslag dan maken we een enorme stap voorwaarts. Daarnaast zullen de zoektochten naar rendementsverbetering van producten ook doorgaan, wellicht in combinatie met productintegratie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan building integrated PV. In de roadmaps van KIC InnoEnergy staat gedetailleerd weergegeven welke producten en diensten wij verwachten te zien in de nabije toekomst. Men kan altijd contact met ons opnemen om hier eens over te praten en te kijken wat de mogelijkheden zijn.


Hoe ziet u de toekomst van de CleanTech sector, en welke kansen liggen er?

De cleantech sector zal naar verwachting de komende jaren flink groeien. Het is steeds meer common practice om cleantech producten in het dagelijkse leven van iedereen te gebruiken. KIC InnoEnergy verwacht dan ook dat er een groeiende markt is voor cleantech producten. De cleantech sector moet hier op inspelen en deze groei waarmaken. KIC InnoEnergy kan de cleantech sector hierbij helpen door de ondernemer te ondersteunen op allerlei terreinen. Denk hierbij aan het vinden van partners om projecten uit te voeren, het verzorgen van IP (patenten e.d.), coaching en zeker niet onbelangrijk, de funding om innovaties daadwerkelijk naar de markt te brengen en hier geld mee te verdienen.


Wat houdt het Matchmaking Event in dat KIC InnoEnergy organiseert tijdens de CleanTech Business Day?

Onze match makings zijn uniek! Middels slimme algoritmen, stemrondes en procesbegeleiding zijn we in staat om bedrijven die partners zoeken voor innovatieprojecten te koppelen. Wij gaan dus tijdens de CleanTech Business Day bedrijven, kennisinstellingen en iedereen die op zoek is naar projectpartners, ondersteunen in het vinden van elkaar. Het spreekt voor zich dat de doelstelling is om ook daadwerkelijk projecten te vinden die wij vervolgens verder kunnen ondersteunen. Graag willen we dus dat bedrijven die op zoek zijn naar partners zich aanmelden en gaan ervaren wat KIC InnoEnergy voor hen kan betekenen, te beginnen bij onze match making.


Ik ga naar de CleanTech Business Day omdat:

KIC InnoEnergy een waardevolle bijdrage kan leveren in het naar de markt brengen van cleantech innovaties. Dit willen we graag laten weten aan de cleantech sector! We hopen dan ook dat velen uit deze sector met ons in gesprek willen gaan om te bekijken wat KIC InnoEnergy hen kan bieden!


CleanTech Business Day 2014

De CleanTech Business Day vindt plaats op 9 december 2014, welke georganiseerd wordt door FME en Euroforum. Dit event is dé landelijke ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van cleantech.
Kijk voor meer informatie op de website van de CleanTech Business Day.
Meer informatie over, en aanmelden voor, het Matchmaking Event van KIC InnoEnergy is te vinden op deze pagina.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *