Dave Blank: “Over 5 jaar zit nanotechnologie overal”

In aanloop naar de opleiding Nanotechnologie interviewden wij Dave Blank,Scientific director MESA+ Institute for Nanotechnology, University Twente. Waar liggen volgens Dave de mogelijkheden van nanotechnologie? Waar staan we over 5 jaar? En welke aspecten hiervan komen aan bod tijdens de opleiding? Wat is de impact ervan op je dagelijkse leven?

“De mogelijkheden van nanotechnologie zijn bijna onbeperkt. Over 5 jaar zit nanotechnologie overal”


Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

Mogelijkheden van nanotechnologie

De mogelijkheden van nanotechnologie zijn bijna onbeperkt. Het is eigenlijk een soort verzamelnaam. Het is een nieuwe technologie waarbij je alles heel klein maakt en daar door andere eigenschappen krijgt. Meetinstrumenten die veel sneller zijn. Snellere elektronica, maar die ook toepasbaar is in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Dus de mogelijkheden zijn legio. Iedereen zal zeker in aanmerking kunnen komen voor zo een cursus, want je probeert tijdens je cursus niet alleen, wat nanotechnologie is en wat de effecten daarvan zijn, op de korte termijn en de lange termijn, maar een beetje geïnspireerd geraakt eigenlijk van wat de mogelijkheden zijn. Dus dat je eigenlijk jezelf, je gedachten laat gaan. En wie weet is het heel erg goed van toepassing in je eigen vakgebied. Waar ik helemaal niet aan zou denken, waar jij misschien helemaal niet aan zou denken, maar dat is eigenlijk de meerwaarde van zo’n cursus.

Een heel laboratorium ter grootte van een speldenknop

In nanotechnologie zijn we begonnen met de nano-elektronica. De half geleide industrie. De computer, twee keer zo snel, twee keer zo veel geheugen, dus heel veel effort is gestopt in maak zo klein mogelijke structuurtjes. Dus hier in de clean room en daar maken we die hele kleine structuurtjes. Maar doordat je zo een kleine structuurtjes kan maken, kan je ook een heel laboratorium maken ter grootte van een speldenknop. Dan wordt het opeens interessant. Want dan kan je namelijk bijvoorbeeld je bloed meten. Dan kan je kijken wat de samenstelling van je bloed is. Dat niet alleen, je kan ook kijken naar wat voor virussen er in de lucht zitten. Maar je ziet het, het begint met de elektronica en al heel gauw kom je in de biologie en in de geneeskunde en om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden die er zijn om te gaan schakelen met licht. Niet met elektroden maar met fotonen. Nieuwe materialen maken doordat we in staat zijn om ze met deze apparatuur achter mij, atomen op elkaar te stapelen en zodoende zelf kunnen bepalen wat voor eigenschappen materialen heeft.

Over 5 jaar zit nanotechnologie overal

Kom je mij over 5 jaar tegen, dan zou ik zeggen, voor mij zit dan nanotechnologie overal. In de ontwikkeling van medicijnen, de meetapparatuur die we hebben, de elektronica die we hebben. Maar dat niet alleen, je zal zien dat er ook waterafstotende muurverf gaat ontstaan. In de textiel, zal bijvoorbeeld je textiel energie opleveren. Mijn lichaamstemperatuur gaat energie leveren voor mijn mobiele telefoon. We kunnen de kleur veranderen van de vloer of de wand en dat gaat heel snel. Binnen 5 jaar hebben wij ook de nano-pil. De pil die je inneemt en die in je darmen gaat meten of je darmkanker hebt. Meet die dat, dan stuurt die een sms naar je huisarts via jouw darmen. Dat binnen 5 jaar, is dat realiteit.

Opleiding Nanotechnologie

Tijdens deze cursus, de opleiding nanotechnologie, willen we vooral bijbrengen wat is nu nanotechnologie. Het is een soort afmeting, maar wat is het belang daarvan? Hoe maak je nanotechnologie? Maar wat is vooral de impact van nanotechnologie? De impact in de nieuwe ontwikkeling en de nieuwe apparatuur, maar ook de impact op je dagelijkse leven. De technology assessment. Nieuwe technologie zijn we daar bang voor of adoreren we dat? Accepteren we dat? Wat is het risico van nanotechnologie? Nanodeeltjes, ik kan me voorstellen. Maar bijvoorbeeld een meetinstrument dat de samenstelling van je bloed kan meten of jouw DNA kan meten, kan heel grote voordelen hebben. Dus al die aspecten moeten in die cursus en komen in de cursussen. Na afloop moet je echt een idee hebben wat nanotechnologie is. Wat de voor- en nadelen zijn en wat het maatschappelijk nut ervan is, maar tegelijkertijd een inspiratie van als je dat kan doen met nanotechnologie, daar heb ik wat aan.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Slimme, lokale oplossingen voor netcongestie

“Het heeft 100 jaar geduurd om het huidige elektriciteitsnet te bouwen, en de capaciteit van …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *