Erick Wuestman: “Circulaire Economie gaat een vanzelfsprekendheid worden”

Grondstoffentekorten, door overconsumptie en grote bevolkingsgroei in de nabije toekomst, dwingen ons tot verandering; van lineair naar circulair denken en doen. De circulaire economie is een economisch systeem dat gericht is op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen waarbij waardevernietiging wordt geminimaliseerd; van verbruik naar gebruik en van lineaire naar circulaire processen.

Erick Wuestman (Stichting Circulaire Economie) geeft in onderstaand interview zijn visie op Circulaire Economie, waarbij ook een aantal HBO-studenten een aantal ideëen presenteren.


Circulaire Economie is een systeemverandering

Circulaire Economie, is wat mij betreft een systeemverandering, die echt als bittere noodzaak tevoorschijn komt, omdat: als wij niet schakelen rond een andere manier omgaan met onze grondstoffen, met mensen en met talenten, dan heb je straks veel meer planeten nodig dan die we nu hebben.

Circulaire Economie is voor een deel een technisch verhaal, waarbij je het hebt over grondstoffen en allerlei dingen in de kringloop houden. Het punt is dat we daar echt al heel veel dingen over weten. De schappen liggen vol met goede oplossingen en de uitdaging zit ‘m er in, dat je mensen weet mee te nemen om daar ook werk van te maken. Dus, hoe krijg je het nou zo dat het verleidelijk wordt om dat slimme gedrag ook gelijk vanaf morgen al te gaan doen en op moment dat het echt gemeengoed wordt, dan komen al die nieuwe innovaties daar vanzelf wel weer achteraan.

Toekomst van Circulaire Economie

We zijn hier op de Vakbeurs Facilitair, de plek waar facility managers gaan kijken van: “Wat brengt onze toekomst?”. Bedrijven oriënteren zich hier en wij hebben samen met allerlei HBO-instellingen, waaronder Saxion en HAN, de Juniorkamer opgericht. Naast het onderwijs willen we de circulaire economie over het voetlicht brengen, dit in combinatie met de nieuwe skills die je straks in de buitenwereld nodig hebt. Dus, open nadenken, jezelf leren presenteren.

Studenten aan het woord:
“Wij hebben een technische toolkit bedacht, dat is een product voor facilitaire leveranciers waarmee je je eigen, simpele problemen zelf kunt oplossen. Aangezien veel problemen in één vingerknip zijn opgelost door de facilitaire leveranciers.”

“Veel bedrijven maken gebruik van suikersticks en melkcupjes en wij vroegen ons daar af, waarom bestaat een melkcup uit meerdere onderdelen. Vaak wordt het met plastic en aluminium verwerkt en dat ziet er heel mooi uit en dat zou waarschijnlijk voor de houdbaarheid fantastisch zijn, maar wij vroegen ons af, waarom kan het niet uit één product bestaan? Want probeer een melk cup maar eens te scheiden, dat is niet te doen.”

Kansen voor circulaire economie

Ik denk dat de grootste kans die je hebt is, om langer en op een eerlijkere manier met de hele aardbol om te gaan. Het is afval en het moet geloosd worden, verbrand worden, maar er is iets anders van te maken.

Echt een vooruitstreven van bedrijven is dat in de toekomst echt een verplichting wordt. Als wij nog jaren op deze planeet willen leven, dan zullen wij toch zelf in moeten grijpen. Ik denk vanuit het bedrijfsleven, dat het toch de ideale kans is om daar een goede start te maken.

Circulaire Economie als vanzelfsprekendheid

Ik denk dat circulaire economie gewoon een vanzelfsprekendheid gaat worden in het DNA van iedereen. Wat je ziet, is dat het willen omvormen van een heel systeem alleen maar kan door de kennis die je opdoet met elkaar te delen. Dus, je moet dat samen doen. Dat houdt wel in dat je in een open-source-achtige denkmethodiek komt, zoals je dat ook bij de ICT ziet. Dus, als wij nog gaan roepen: “Het is mijn idee! AFBLIJVEN!” Ja, dan kom je niet echt heel veel verder en dat maakt ook, dat zoals we hier vandaag op de beurs staan, dat die vijf groepen studenten hun ideeën delen met allerlei professionals en we dat ook voor de camera doen om dat weer groots uit te zetten.

Hoe meer mensen “besmet raken” met het enthousiasme over: “Wauw, dat is gaaf! Ik durf daarmee thuis te komen en ik kan er trots op zijn en het is ook nog gewoon een nieuwe manier om centen te verdienen …” Ja, dan is er geen houden meer aan voor mijn gevoel.


Circulaire Economie Event

Op 26 maart 2015 vindt in Rotterdam het Circulaire Economie Event plaats gericht op een nieuwe visie, samenwerking en nieuwe financierings- en businessmodellen.

Bekijk de website van het Circulaire Economie Event voor meer informatie.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

HyXchange presents its key findingsfrom the Hydrogen Spot MarketSimulation Project

Bron: HyXchange This market simulation increased our understanding of the hydrogen system andassociated dynamics, and …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *