Albert van der Hem; Spannende tijden, het energieakkoord is er

Energieakkoord

We zien spannende tijden want het energieakkoord is er. Daar ben ik heel blij mee en daarin is ruimte voor wind op land én wind op zee. Ik zie beiden ook van de grond komen. Ik denk dat uiteindelijk de weerstand voor wind op land wel zal toenemen, zo richting het einde van het energieakkoord.
Voor het oplossen van die weerstand zie ik verschillende mogelijkheden. Veel daarvan worden al wel toegepast maar dat kan nog meer, vooral vroeg beginnen. Het punt is namelijk: je hebt nogal wat impact met die molens. Deze zijn heel klein maar die zijn natuurlijk heel groot. Ze kunnen, als ze op een kilometer staan of soms zelfs op 500 meter afstand van je huis, nogal een visuele impact hebben.

Visuele impact

Ik denk dat vooral die visuele impact het grootste probleem is. Want qua geluid houden we ons aan alle normeringen, qua schaduw, qua impact op het milieu, de natuur zijn er gewoon hele goede concrete afwegingen. Maar die visuele impact, daar kunnen we niet zo veel aan doen. Het blijven grote, hoge objecten en als je dat samen met de bevolking bespreekt van hoe gaan we dit nu concreet doen, en hen eigenaar maakt ook van het voordeel van die windturbines, dan denk ik dat het veel makkelijker wordt om een project te ontwikkelen.

Rijkscoördinatieregeling

Er wordt echt hard aan getrokken ook op de Rijkscoördinatieregeling, zoals die uitgevoerd wordt door het Ministerie van Economische Zaken. Dit heeft hele positieve impact en invloed op het binnenhalen van die grotere projecten op land. Het overheidsbeleid vind ik op dit moment heel goed. Ik blijf van mening, maar goed, de toekomst zal het leren, dat wind op zee en wind op land de goedkoopste vormen zijn om grote hoeveelheden duurzame energie te creëren. Dus met zon kun je op sommige plekken goedkoper dan met wind op zee energie maken, duurzame energie maken maar het kan niet in diezelfde hoeveelheden.

Nationaal Windenergie Event

Volgens mij wordt het een heel leuk congres. We hebben heel veel bezoekers, we hebben heel veel leuke sprekers. Ik zie, ja, eigenlijk iedereen is er. Op land, op zee, het zijn twee verschillende groepen maar er zit ook heel veel overlap in. In de pauzes kan je mekaar tegenkomen. Ja, dat is gewoon een hartstikke leuk congres.


Nationaal Windenergie Event

windenergieWat zijn de uitdagingen en, wat zijn de kansen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de weerstand die aanwezig is omgezet wordt naar participatie? Inmiddels zijn er voor Wind op Land mooie lokale initiatieven waarbij burgers gezamenlijk met de stakeholders oplossingen creëren die voor iedereen waardevol zijn.
Maar ook bij Wind op Zee zoeken partners elkaar op om samen unieke projecten te creëren. Dit en meer komt uitgebreid aan bod tijdens het Nationaal Windenergie Event. Albert van der Hem is een van de sprekers van het event.

Bekijk alle informatie over het Nationaal Windenergie Event.

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *