Sprekersinterview Hans van der Spek #Cleantech

Wij interviewde Hans van der SpekProgramma Directeur CleanTech, FME-CWM en dagvoorzitter op de CleanTech Business Day. Hans geeft zijn visie op de ontwikkelingen in de cleantech sector en zijn beeld van de toekomst voor de sector.

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

De cleantech industrie heeft zich de afgelopen 10 jaar sterk ontwikkeld. Dat is natuurlijk omdat de verduurzaming een hele belangrijke rol speelt maatschappelijk gezien. We hebben sterke groei gezien, even met een dipje tussen 2010 en 2011 in de investeringen, omdat dat te maken had met kredietbeperkingen ten gevolge van de kredietcrisis, maar de vooruitzichten voor deze sector zijn uitstekend.

De veranderingen die we de afgelopen jaren in de cleantech industrie hebben gezien, hebben met name met professionalisering te maken. We hebben gezien dat een aantal sectoren vanuit het pionieren naar een volwassenheid zijn gekomen. Denk aan wind op land, wind op zee, energiebesparing, WKO, heel veel technologieën hebben een fase van volwassenheid bereikt. Tegelijkertijd zien we een instroom van nieuwe technologieën die weer nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden bieden.

In de cleantech industrie liggen nog heel veel uitdagingen. Ten eerste moeten we kijken naar kostenbesparing, dus de technologie moet goedkoper, waardoor het sneller zijn intrede kan doen en ook de business case voor heel veel toepassingen verbetert. Tegelijkertijd liggen er ook veel kansen voor energiebesparing, die zijn nog onvoldoende benut. Ook met de intreding van meer duurzame energie is er ook meer verandering op het gebied van vraag en aanbod en dat zullen we moeten balanceren. Dat vraagt nieuwe oplossingen, smart bridge, maar ook energieopslag, iets wat we nog niet goed in de vingers hebben. De oplossingen die we nodig hebben zijn van technologische aard, maar ook van sociale aard. Mensen moeten zich anders gaan gedragen, maar we moeten ook de maatschappij anders inrichten. We moeten anders gaan denken over energie. Energie is niet meer een commodity, maar wordt iets waar je ook als consument zelf een rol in kunt gaan spelen.

De toekomst van de cleantech industrie ziet er naar mijn idee erg zonnig uit. Wij verwachten ongeveer een groei van factor 4 tot 2020, dus de sector zal 4 keer zo groot worden en waar vind je die groei op andere sectoren in Nederland. De markt zal groeien, de mogelijkheden zullen groeien, de technologie zal toenemen, dus dat zijn allemaal factoren die heel positief zijn en zeker impact hebben. Wij verwachten ook dat Nederland daar een positie in kan opbouwen.

Bedrijven die willen groeien, moeten zeker naar de Cleantech Business Day komen. Dat is de sector waar de komende jaren de groei zal gaan plaatsvinden, dus als je te maken hebt met technologie, financiering, ontwikkeling en ook met de toepassing, dan is dat de place to be.


CleanTech Business Day

Het event voor de Cleantech sector op 11 december 2013, welke georganiseerd wordt door FME-CWM en Euroforum. Dit event is dé landelijke ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van cleantech.

Lees meer…

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *