Sprekersinterview met Arnaud van der Slot #cleantech

In aanloop naar de CleanTech Business Day interviewde wij Arnaud van der Slot partner Roland Berger Strategy Consultants en spreker op de CleanTech Business Day.Roland Berger doet al enige jaren onderzoek naar de internationale ontwikkeling van Cleantech markten. Met hun Cleantech Rankingbrengen ze de dynamiek van de cleantech sector treffend in beeld en laten ze zien waar de beste kansen zijn voor de Nederlandseindustrie.

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

De Nederlandse cleantech industrie staat er prima voor. Als je kijkt ten opzichte van een aantal jaren geleden, van 2008 tot 2011 zijn we met 50% gegroeid. Dat betekent dat we van €800 miljoen toegevoegde waarde naar €1,2 miljard toegevoegde waarde zijn gegaan, dus dat is een hele mooie ontwikkeling. Je ziet dat er ondertussen meer dan 300 bedrijven in Nederland actief zijn in de cleantech industrie, althans dat hebben we vorig jaar vastgesteld. Het is mogelijk dat het er ondertussen zelfs weer meer zijn. Je ziet dat we meer dan €200 miljoen aan R&D uitgeven op dat gebied. In die zin gaat het heel erg goed en voorspoedig met de cleantech industrie.

In andere landen gaat het misschien nog voorspoediger, dus dat kunnen we misschien nog verder verbeteren. Wereldwijd zie je een groei van factor 2. Waar wij 50% hebben is dat wereldwijd nog hoger, in China zelfs een factor 4, van €14 miljard naar €60 miljard, dus daar gaat het nog sneller. Misschien dat we daar nog iets kunnen leren om te zien hoe we het nog beter kunnen doen.

Opvallende ontwikkelingen zijn er met name twee. Aan de ene kant zie je dat een aantal delen van de cleantech industrie al groot genoeg zijn, waar je de kostenreductie heel snel ziet gaan. Denk aan wind, zonnepanelen waar dat al het geval is. De tweede ontwikkeling die je ziet is, waar de zon en de wind dat al heeft gevonden, zie je steeds meer industrieën daarin aanhaken en die daar in de toekomst ook een vergroting en daarmee een kostenreductie met zich mee zullen brengen.

Nederland zal dus bezig moeten gaan om te zorgen dat ze inspelen op die verbreding. Ze zullen dus niet alleen op wind en zon op zichzelf moeten focussen, maar er zijn een heel aantal gebieden waar Nederland echt een deuk in een pak boter kan slaan. Met wind en met name offshore zijn we daar al heel actief, maar die vloot aan 300 bedrijven die we in Nederland hebben die daarin actief zijn, zal zichzelf moeten samenpakken om te zorgen dat zij internationaal dezelfde groeidraad oppakken die we bij de andere landen zien. Daarom kan dit congres een hele belangrijke functie daarin hebben, omdat juist die spelers bij elkaar komen, met elkaar een stap naar de toekomst kunnen zetten en elkaar kunnen helpen om die groeislag op te pakken.


CleanTech Business Day

Het event voor de Cleantech sectorop 11 december 2013, welke georganiseerd wordt door FME-CWM en Euroforum. Dit event is dé landelijke ontmoetingsplek voor ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van cleantech.

Lees meer…

Over Ruud Heijnen

Bekijk ook

Digitalisering energiesysteem loont

Industrie maakt dubbelslag met energiemanagementsysteem De industrie ervaart de druk van overheid en samenleving om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *