3 blokkades voor Instant Payments in Nederland

Door: Fred Bär (Payments Advisory Group)

Als vervolg op de blog ‘5 drivers voor Instant Payment in Nederland’ wordt in dit artikel ingegaan op drie blokkades voor Instant Payments in Nederland. Deze belemmeringen zijn ontleend aan het ECB rapport ‘Worden instant retail betalingen de nieuwe norm?’ Het rapport vond de volgende blokkades, ofwel de factoren die de IP-acceptatiegraad verlagen of vertragen:

3 blokkades voor Instant Payments in Nederland:

1. Hoge kosten voor directe betalingen.

Voor de Nederlandse markt is de prijsstelling tot nu toe onzeker, maar hoge kosten zijn onwaarschijnlijk. De markt zal dit niet accepteren, zeker niet nu de komst van PSD2 met meer concurrentie door nieuwe toetreders aanbreekt.

2. Fragmentatie van de sector betaaldiensten en lage concentratiegraad.

De Nederlandse betaalsector is relatief hoog geconcentreerd. Mogelijk verlaagt de concentratiegraad iets in de loop van de tijd als de banken die nu concurreren met de Big-4 banken echt succesvol worden. Maar tot nu toe is er geen teken dat dit gebeurt op een schaal die groot genoeg is.

3. Gebrek aan samenwerking tussen nationaal opererende banken.

De samenwerking tussen Nederlandse banken om het IP-programma te definiëren en voorbereidingen te treffen voor het gezamenlijk opstarten van instant payments is intensief, zelfs wanneer de instellingen besluiten dat de levering van hun diensten door infrastructuuraanbieders niet gezamenlijk of centraal moet plaatsvinden.

De nieuwe standaard voor Nederland?

Kijkend naar de drivers uitgelicht in het artikel ‘5 drivers voor Instant Payments in Nederland’ kan worden gesteld dat snelle invoering van instant betalingen in Nederland zeer waarschijnlijk zal zijn. Daarbij komt dat de drie beschreven potentiele blokkades in Nederland afwezig of onwaarschijnlijk zijn. Het publiek is over het algemeen niet bang om  nieuwe betaalmethoden eens te proberen en verwacht tegelijkertijd 24×7×365 direct beschikbare diensten.

Het is daarom naar mijn mening zeer waarschijnlijk dat Nederland, zodra de lancering plaatsvindt in mei 2019, IP-adoptie zal gaan zien op een snelheid die vergelijkbaar is met de snelste voorbeelden die tot op heden in andere landen zijn waargenomen.

Opmerking: De auteur Fred Bär is een consultant en partner van de Payments Advisory Group (PAG). De meningen in dit artikel zijn die van de auteur.

Opleiding Wegwijs in het Betalingsverkeer

Wilt u meer horen over de kenmerken en achtergrond van Instant Payments? De opleiding Wegwijs in het Betalingsverkeer gaat op 14 maart 2019 van start. Meer informatie?
Bezoek de website

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *