4 tips voor een goede invulling van de controllersfunctie

Er wordt als financial controller veel van je gevraagd. Je bent inhoudelijk vakman, bekwaam adviseur, begeleider én coach. Als financial controller draag je vanuit financiële expertise bij aan vergaande strategische beslissingen van de directie en het topmanagement. Voor een goede invulling van de controllersfunctie zijn de volgende zaken van groot belang:

1. Spreek in termen van de managers

Hoewel de controller beschikt over een gedegen vakkennis op gebied van Finance & Control is het van belang dat de controller in overleg met het management de taal van het management spreekt. Managers denken en spreken in omzet, kostenbesparingen en rendement. Vermijd zo mogelijk termen als “grootboekrekeningen”, “rekeningschema” en “kostenplaatsen”…

2. Ga niet voor 100% betrouwbaarheid; dat duurt meestal te lang

Het is zeer verleidelijk om te wachten met het verstrekken van informatie totdat de onderliggende cijfers “100% correct” zijn; dat betekent in de praktijk een behoorlijke vertraging; ook hier geldt de 20/80-regel: in 20% van de tijd kan een 80%-betrouwbaar resultaat worden bereikt; de laatste 20% betrouwbaarheid kost 80% van de tijd. 80% is misschien niet voldoende ingeval van een jaarrekening die door de accountant moet worden gecontroleerd, maar voor veel interne rapportages wel!

3. Kijk vooruit en niet alleen achteruit

Veel controllers, zeker met een boekhoudkundige achtergrond, kijken achteruit en zijn bezig de realisatiecijfers in kaart te brengen en te analyseren. Voor het management is het echter belangrijker om, op basis van de realisatiecijfers, vooruit te kijken. Ondersteun het management bij het maken van prognoses en begrotingen.

4. Wees gericht op beslissingen i.p.v. afleggen van verantwoording

De cijfers die de Afdeling Finance & Control oplevert hebben – naast ondersteuning van de operationele zaken – de volgende 2 doelen:

  • Afleggen van verantwoording
  • Nemen van beslissingen

Natuurlijk is het afleggen van verantwoording van belang, maar het (bij)sturen op basis van de opgeleverde cijfers is crucialer.

De controller speelt vandaag de dag een steeds grotere rol in de besturing van de onderneming. Daarvoor is het nodig dat de controller gedegen kennis heeft op een scala aan werkgebieden. Het gaat dan om de financieel-administratieve zaken zoals administratieve techniek, inrichting van administratie, auditing en interne en externe verslaggeving. Maar daarnaast moet de controller ingewijd zijn in zaken als strategisch management, informatiemanagement, recht en belastingen, financiering, werkkapitaal en investeringen.

Geschreven door: Drs. Jan Willem van der Linden RA RC, een ervaren controller, die veel ondernemingen heeft ondersteund bij het op orde brengen van de Besturing & Control. Hij is werkzaam als parttime-CFO vanuit zijn eigen bedrijf. Naast zijn controllerservaring is hij jarenlang werkzaam geweest als accountant en docent.

Opleiding Financial Control

Verdiep je als controller op strategisch en bedrijfseconomisch terrein! Al deze onderwerpen komen aan de orde in de opleiding Financial Controller. In 5 dagen word je “bijgespijkerd” op een veelheid van kennisgebieden, waardoor je jouw rol als controller beter kunt invullen. Meer informatie?

Bekijk de Opleiding Financial Control


Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *