“Genoeg werk voor project controllers en project managers”

Waarom is project control eigenlijk van belang? Waar ging het voorheen mis of waar ging het juist goed en wat kunnen wij daarvan leren? En een misschien nog wel belangrijkere vraag; Hoe ziet de toekomst eruit?

Wij vroegen het Rob Schapink, zelfstandig adviseur en trainer op financieel-economisch gebied (Schapink CTA). Werkzaam geweest als (universitair) docent op het gebied van Control, Management Accounting, Management en Organisatie, Finance for non-financials, Financial Accounting en onder andere betrokken bij de postdoctorale Controllersopleiding van de Erasmus Universiteit, KPMG consultants en MIM adviseurs dienstverlening.

Waarom Project Control?

“Jaarlijks verdampen miljarden Euro’s wereldwijd door mankerend projectbeheer.De Standish group rapporteert jaarlijks over de stand rond projecten. Ongeveer eenderde van de projecten heeft ernstige overschrijdingen (in tijd en geld) en/of wordt gestopt. Slechts 20% wordt binnen budget en tijd afgerond. In Nederland hebben we voorbeelden als de Noord-Zuid lijn, Hogesnelheidslijn en de ombouw van het schip de SS Rotterdam.”

Basis voor een juiste implementatie

Wat ligt er aan de basis van een goede implementatie van een project?

“Voor succes is onder andere een realistische en met betrokkenen afgestemde schets van projectdoel, projectpaden en benodigde middelen vereist. Tijdens de uitvoering is een open atmosfeer nodig die het mogelijk maakt dat onvoorziene obstakels zo snel mogelijk worden gerapporteerd en aangepakt.”

Projectrisico’s en herkenning

Wat zijn de grootste projectrisico’s? En hoe kunnen we deze herkennen?

“Te veel optimisme, welke herkenbaar is aan het ontbreken van een realistische risicoverkenning. Slechte afstemming met stakeholders, herkenbaar aan frustratie en weerstand bij betrokkenen. Slecht project dashboard, herkenbaar door veel herhaalde discussies over cijfers.”

Uitdaging bij implementatie project

Wat is de grootste uitdaging waar je tegenaan loopt bij het implementeren van een project?

“De grootste uitdaging is de bewaking tussen enerzijds valide en geaccepteerde projectdoelen en anderzijds de kosten en investeringen die nodig zijn voor het projectdoel.”

Praktijkvoorbeeld

Van welk, goed geïmplementeerd, project kunnen we leren en waarom?

“De realisatie van de tweede Maasvlakte in Rotterdam. Realisatie op tijd, volgens afspraak en binnen begrote kosten.”

Waar ging het mis en wat kunnen we daarvan leren?

“De ombouw van het voormalige passagiersschip SS Rotterdam. Van de oorspronkelijk verwachtte kosten van € 6 miljoen steeg de rekening door naar € 250 miljoen. Half scheepvaartminnend publiek in Rotterdam wist dat er asbest in het schip zat. Maar in het projectplan was daar geen rekening mee gehouden.”

De toekomst van project controller

Hoe ziet volgens u de toekomst van de project controller/project manager eruit?

“In ieder geval is er genoeg werk voor project controllers / project managers! De belangrijkste uitdaging ligt in het continu afstemmen van de actuele business case (projectverantwoording qua doel en kosten) met alle betrokkenen rond het project (opdrachtgever, inhoudelijk betrokkenen, doelgroep, project uitvoerders, enz.).”

Opleiding Project Control

Op 12 september 2017 start de nieuwe editie van de opleiding Project Control. Docent van de opleiding Rob Schapink gaat tijdens deze opleiding in op de volgende onderwerpen:

  • http://www.euroforum.nl/media/cms_page_media/30/Voorkant%20project%20control.pngProjecten; wat is het en waar moet je rekening mee houden?
  • Herken projectrisico’s
  • Projectmanagement en Beheersing; voorkom project verlies
  • Effectief communiceren
  • Praktijk: ga zelf aan de slag!

Benieuwd naar het complete opleidingsprogramma?
Bekijk de opleidingswebsite van Project Control

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *