Home » Finance en Control » 4 concrete tips om vandaag nog te kunnen beginnen met innoveren!

4 concrete tips om vandaag nog te kunnen beginnen met innoveren!

Ondanks dat u als Risk manager vooral te maken heeft met feitelijke informatie is het ook in uw functie belangrijk om te blijven innoveren of, zoals Rob Adams, Chief Expedition Officer van SixFingers het noemt, vernieuwen. Om te vernieuwen heb je een sterk proces nodig en laat dat nu net een behoorlijk ongrijpbaar iets zijn voor veel mensen.

Rob Adams zal met zijn presentatie tijdens het Risk Forum inzicht geven in het proces van vernieuwen. Want de noodzaak van vernieuwen binnen de branche is voor iedereen evident. Maar nu al heeft hij een 4-tal eerste tips voor u waar u vandaag nog mee aan de slag kunt!

Tip 1: Begin met het bepalen van de pijn

De leus ‘beter goed gejat als slecht bedacht’ heeft fervente voor- en tegenstanders. Adams stelt dat dat de enige manier is waarop je heden ten dage nog kunt vernieuwen. Want zijn heilige geloof is: “Somebody, somewhere solved your problem for different reasons in different circumstances“.

Waarbij het woord ‘jatten’ een erg negatieve lading heeft en dit uiteraard niet de essentie van vernieuwen is. Want er komt wel iets meer bij kijken. Je moet weten waar je moet kijken en/of zoeken, dan moet je vervolgens het inzicht hebben om te beseffen dat wat je gevonden hebt weleens een goede oplossing voor jouw probleem zou kunnen zijn en vervolgens moet je het kunnen ombuigen zodat het werkt voor jouw specifieke probleem.

Het specificeren van het probleem, anders gezegd, de pijn, is namelijk de allereerste stap die je moet zetten in de weg naar vernieuwen. Zorg daarbij voor focus, want de sessies waarbij een groep mensen zich opsluiten in een inspirerende ruimte zijn nutteloos. Adams legt uit “Er is teveel geloof dat creativiteit ons maar zomaar komt invallen. Vernieuwing creëren is niet iets wat je aan en uit zet maar is een constant proces”.

Tip 2: Doe!

Start met het spelen van Angry Birds en blijf niet te lang schaken, anders gezegd blijf niet eindeloos nadenken en plannen uitwerken maar begin gewoon” zegt Adams. Het constante proces, zoals in bovenstaande alinea al even aangehaald, bestaat uit het non-stop volgen van al het nieuws zodat je hieruit trends kunt spotten. Hier komt ook een stuk talent bij kijken. Voor een deel kun je leren om ‘connecting the dots’ toe te passen maar ergens moet je ook een onderbuik gevoel hebben waarmee je het kaf van het koren kunt scheiden. Deze combinatie van werkzaamheden en vaardigheden is voor Adams de definitie van creativiteit. Naast het spotten van trends is het ook belangrijk om de vergaarde informatie te analyseren. “Een middagje googelen zal niet genoeg zijn en termen als ‘out of the box denken’ slaan eigenlijk helemaal nergens op. Je moet juist weten binnen welke box je wilt vernieuwen” aldus Adams. En misschien wel het belangrijkste is: delen! Deel de kennis die je hebt opgedaan binnen je bedrijf en maak er een gezamenlijk proces van.

En als je dan trends hebt gespot die zouden kunnen bijdragen aan het oplossen van de pijn en dit intern gedeeld hebt dan is het zaak om dingen te gaan doen! Adams: “Anders is het gevaar dat je blijft hangen op het niveau van inspiratie en daar kun je te weinig mee. Want inspiratie is vooral leuk maar daar ga je niet mee vernieuwen”.

Tip 3: No fear

Een van de factoren die het ‘doen’ vaak ondermijnen is de angst voor vernieuwen. De drang van de mens om vast te houden aan het bekende, want dat is waar wij mensen ons over het algemeen het meest comfortabel bij voelen, is behoorlijk groot. En dit staak haaks op waar de wereld naar geëvolueerd is.

Een grote misvatting wanneer het gaat om vernieuwen is volgens Adams dat er vaak gedacht wordt dat al het bestaande overboord moet. Dit moet juist niet! “Executie en expeditie moeten gelijktijdig plaatsvinden”. En dat brengt ons direct bij tip 4.

Tip 4: Vermijd verwarring

Zorg ervoor dat je vernieuwen en verbeteren niet met elkaar verwart! De mensen die goed zijn in verbeteren zijn vaak slecht in vernieuwen en andersom. Een ‘bold statement’ maar de praktijk laat Adams keer op keer zien dat het zo toch echt werkt binnen de organisaties die hij met zijn team bij staat.

Het is van groot belang om mensen binnen je bedrijf te hebben die zich focussen op verbetering. Deze mensen zorgen onder andere voor efficiency en doorstroom van de cashflow op basis van bestaande business modellen die hun waarde al hebben bewezen.

Daarnaast moeten er mensen zijn die zich bezig houden met vernieuwing. Hiervoor is een wezenlijk andere mindset en proces noodzakelijk en om die redenen kunnen de 2 ook niet met elkaar gecombineerd worden.

Hoe je dit dan weer toegepast kan worden? Hoor dat van Rob Adams zelf tijdens het Risk Forum en stel eventuele vragen direct aan Adams zelf tijdens:

Congres Risk Forum voor Verzekeraars

Congres Risk Forum voor Banken

Congres Risk Forum voor de Pensioensector

Over euroforum

euroforum
Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Van ‘product- en kanaal’ naar ‘klant denken’

Onlangs spraken wij Ralph van Dam, Head of Digital, Centraal Beheer Bedrijven. Op 27 maart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *