“Banking is necessary, banks are not”

Iedereen is zich ervan bewust. Stilstaan is achteruitgang. Zeker in deze tijden van snel veranderende klantbehoeften en de capaciteit van de markt om zich hier vrijwel onmiddellijk op aan te passen. Mooie en uitdagende tijden voor iedere sector maar zeker voor de financiële. Want er is bijna geen enkele andere sector die zo sterk gereguleerd is door wet- en regelgeving als deze. En hoe zorg je dan dat je toch blijft voldoen aan die veranderende klantbehoeften?

In aanloop naar het Risk Forum voor Banken legden wij Floris Mreijen, Deputy Managing-Director van de Nederlandse Vereniging van Banken een aantal vragen voor over dit onderwerp.

Waarom is het zo belangrijk om te blijven innoveren voor banken?

“Banking is necessary, banks are not”. Dit stelde Bil Gates al in 1994. Banken moeten hard werken om relevant te blijven voor hun klanten en hen optimaal te bedienen. Daarvoor zijn vertrouwen, gebruiksgemak en lage kosten essentieel.
De sector is volop bezig met vernieuwing, andere werkwijzen, de inzet van nieuwe technologieën en het ontwikkelen van nieuwe dienstverleningsconcepten. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een rol aangezien banken in gezamenlijkheid pleiten voor passende regelgeving en toezicht.

Op welke manier beïnvloeden de huidige wet- en regelgeving dit proces?

Het is van belang dat zowel de regelgever als de toezichthouders ruim baan geven aan innovatie in de sector zonder dat daarbij de klant onnodige risico’s loopt en zonder dat daarbij het level playing field in gevaar komt. Het is dus goed dat er een ‘regulatory sandbox’ is gecreëerd door de toezichthouders waar nieuwe concepten uitgeprobeerd kunnen worden. Daarbij moeten bestaande banken ook de mogelijkheid hebben om ‘mee te spelen’. De toezichthouder borgt het gelijke speelveld, in die zin dat voor dezelfde activiteiten dezelfde regels gelden.

Innoverend vermogen – de slagkracht van westerse samenlevingen – moet hoog prijken op de kansen en risicoagenda van toezichthouders, bestuurders en wet- en regelgevers. Betrokkenheid van toezichthouders kan het beslissende verschil maken in het innovatievermogen van de bv Nederland.

Welke kansen en bedreigingen ziet de NVB hierin?

Nieuwe technologieën bieden kansen voor financiële producten en dienstverlening dichter bij de klant. Bestaande financiële instellingen, FinTech- en BigTech-partijen zoeken daarbij naar hun eigen rol. De interactie tussen banken, FinTech en BigTech levert veel inspiratie op. In een open ecosysteem komen gevestigde spelers zelf tot nieuwe ontwikkelingen of gaan daarvoor in zee met de new kids on the block. We moeten staan voor onze waarden, maar tegelijkertijd ook voor vernieuwende en versterkende samenwerking. En dan gaat het om het komen tot diensten waar klanten beter van worden.

Komende jaren krijgen banken te maken met de gevolgen van de Payment Services Directive 2. Deze Europese richtlijn verplicht banken de betaalgegevens van hun klant beschikbaar te stellen aan derde partijen, mits deze klant daarmee instemt. Dat zou de markt behoorlijk op zijn kop kunnen zetten en biedt zeker ook kansen aan banken voor innovatie. Maar het is goed te beseffen dat mensen sterk hechten aan hun privacy. De kracht van banken is dat zij een kluis zijn voor het digitale betalingsverkeer en de betaalgegevens van de klant. Een digitale kluis.

Tips vanuit de NVB hoe te blijven innoveren

Innoveren door volop in te zeten op de mogelijkheden die digitaal bankieren biedt en actief te werken aan innovatie met de deuren open.

Je ziet steeds meer open samenwerking tussen FinTechs en banken. Eigen bancaire initiatieven ontstaan zoals recent nog met Payconiq. Payconiq is een nieuwe mobiele betaaldienst waarmee via één app direct online, onderweg en onderling betaald kan worden. Er zal altijd plaats zijn voor banken die zich met een niet aflatende nieuwsgierigheid kunnen aanpassen aan de veranderende behoeften van hun klanten.

Congres Risk Forum voor Banken

28 september 2017 | Hotel Van der Valk Utrecht

Dé ontmoetingsplek voor bestuurders en beslissers op het gebied van risicomanagement voor banken

Tijdens het Risk Forum voor Banken wordt ingegaan op de kansen die een goede inrichting van uw Risk organisatie en functie bieden. Het wordt een inspirerende dag! Want dat er genoeg risico’s zijn waar rekening mee gehouden moet worden of op geageerd dienen te worden is geen vraag.

Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *