5 manieren om als startende controller je organisatie te helpen groeien

De werkomgeving binnen finance wordt steeds dynamischer en complexer en de vraag naar professionals met de juiste vaardigheden neemt toe. Uitvoerend werk verdwijnt door automatisering en het verlangen naar professionals met scherp financieel inzicht groeit enorm. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds meer nieuwe eisen aan de controller worden gesteld. Als startende controller heb je een zee aan kansen.

In deze blog lees je waarop jij kunt inzetten om jouw organisatie vooruit te helpen!

1. Bewaker van de financiële resultaten

Als controller bestuur en beheers je de organisatie vanuit je financiële expertise. Je weet waarom de uitgaven zijn gestegen en waarom sommige zijn gedaald. Je weet of er iets ontbreekt, kent de verkoopgegevens en de achterstand. Je hebt een analytische blik op de cijfers en goed commercieel inzicht bij het beoordelen van plannen of het interpreteren van resultaten.

2. Je krijgt energie van het opsporen van kostenbesparingen

De taak van de verkoopmanager is om de verkoop te verhogen. Een controller probeert de winstgevendheid van een organisatie te verbeteren. Je weet niet alleen of de verkoop naar tevredenheid loopt, maar je kijkt vooral naar de onkosten. Een goede controller vraagt zich continu af: ”hoe kan ik nog eens 5% van onze verzekeringskosten besparen”?, “hoe kan ik de marge op dit product verbeteren”? of “hoe kan deze afdeling nog productiever worden”? Dit is het werk van een controller! Je geniet ervan om kosten te besparen. Het Management hoeft je niet te vragen hoe er productiever gewerkt kan worden, jij vertelt het ze!

3. De controller en datakwaliteit

Data wordt beschouwd als het nieuwe goud van organisaties. Het is een aspect dat je goed moet managen. De controller speelt hier een belangrijke rol in, maar hoe ziet die eruit? Data awareness gaat verder dan opnemen in de strategie dat “de kwaliteit van data belangrijk is”. Er moet duidelijkheid komen over de rol van data in de bedrijfsvoering en hoe er voor wordt gezorgd dat de kwaliteit wordt verbeterd. De controller dient het dataspeelveld te overzien, prioriteiten te stellen en het maken van heldere keuzes. Het is jouw taak om toezicht op de data te houden en ervoor te zorgen dat het snel, nauwkeurig en veilig wordt gedaan.

4. Een grote fan van nieuwe technologieën

Als controller zie je de verdergaande digitalisering als een kans en niet als een bedreiging. We hebben het dan over zaken als: big data, blockchain, internet of things, e-facturatie, robotisering, process mining, etc. Organisaties kunnen zichzelf met deze nieuwe technologieën steeds efficiënter inrichten. Een controller die niet meegroeit in zijn of haar vaardigheden blijft achter! Wat je nodig hebt zijn niet alleen technische skills maar ook de soft skills die passen bij “gemoderniseerd business control”.

5. Kritische sparringpartner

Veel controllers kunnen uitstekend uitleg geven van de cijfers. Dat is mooi, maar het kan beter! De business vraagt niet altijd om uitleg of advies maar een standpunt. Durf als controller een standpunt in te nemen. Een scherpe opvatting dwingt het Management om mee te denken en scherp te blijven. Ben niet bang om de business de les te lezen als je denkt dat geld beter kan worden gespendeerd.

Verkorte basisopleiding voor de Controller

Speciaal ontwikkeld voor de startende controller

Deze praktische opleiding leert wat je kunt toevoegen binnen jouw organisatie. Jij bent de spin in het web van de organisatie omdat je samenwerkt met afdelingen uit verschillende disciplines. Je leert processen te doorzien en hoe je effectief schakelt met andere afdelingen.

Bekijk de opleiding

Over Inger de Grefte

Bekijk ook

Hoe ga jij om met de veranderende rol van de financieel controller?

Merk jij dat jouw rol als financieel controller aan het veranderen is? De kans is …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.