Annette van Berge Henegouwen en Frank den Bieman (PWC) – Risk Forum voor Verzekeraars

Enkele weken voor aanvang van het congres Risk Forum voor Verzekeraars spreken wij met Annette van Berge Henegouwen en Frank den Bieman van PWC over o.a. Solvency II en IFRS.

Transcript video

Annette: Solvency II komt er aan en verzekeraars zijn momenteel bezig met de laatste stappen om compliant te worden of ze zijn inmiddels compliant en klaar om te gaan rapporteren.

Frank: En dus zie je dat het groeiend belang van solvabiliteit II of Solvency II cijfers, intern voor het management, jij hebt echt meer mogelijkheden om te sturen en niet alleen aanwezig kapitaal, maar ook vereist kapitaal en extern zie je dat er steeds meer wordt gelet op juist die solvabiliteitscijfers.

Annette: Zowel door de toezichthouder als door belanghebbende.

Toekomst voor Risk Verzekeraars

Frank: Wat er in de toekomst aan komt is een groeiende informatiebehoefte, intern voor het management om te sturen, maar ook extern, de markt die let op de bedrijven en frequentere rapportage van die cijfers en nog belangrijker; nauwkeurige cijfers. Je wilt geen verrassingen in de cijfers, je wilt het zeker weten dat wat je naar buiten brengt dat dat ook de cijfers worden.

Annette: Ja, en met name die nauwkeurigheid is een belangrijk element, want de toezichtsrapportage is met een nauwkeurigheid van de impact op het “own funds” ingericht, maar management informatie wil je met een impact op je P&L, want daar wil ja, het management op kunnen sturen.

IFRS rapporterende verzekeraars

Annette: Daarnaast zijn voor de IFRS rapporterende verzekeraars er ook nog een aantal wijzigingen meer aankomen, IFRS 9 aan de assets-zijde van de balans en IFRS 4 fase 2, die een hele grote impact aan de liability kant van de balans gaat hebben.

Frank: En zo zijn er eigenlijk nog meer ontwikkelingen die er aan komen en hoe kun je daar dan je voordeel mee doen. Solvency II is er nu, dat ga je gebruiken en dat weer dan verder te gebruiken. Dus heb je al bijvoorbeeld dingen die je al wil verbeteren binnen Solvency II project. Heb je al lijstjes met dingen die nauwkeurig kunnen, beter kunnen..

Annette: Openstaande punten, dingen die je had willen doen, maar waar je nog niet aan toegekomen bent.

Meer weten?

Over deze vragen en andere vragen gaan we graag met u in gesprek op het Risk Forum op 24 september. Wij kijken daar naar uit om samen met u tot antwoorden te komen.

Over Risk Forum voor Verzekeraars

Op 24 september vindt de volgende editie van het Risk Forum voor Verzekeraars plaats. Dé ontmoetingsplek voor bestuurders en beslissers binnen de verzekeringsbranche.

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *