De belangrijkste uitdagingen in de Hypotheeksector

De gehele hypothekensector is volop in beweging en heeft de afgelopen maanden te maken gehad met tal van veranderingen, zoals de komst van de Duitste banken op de Nederlandse hypothekenmarkt, verplichte zorgplicht voor alle financiële dienstverleners en de nieuwe inrichting van actief portefeuillebeheer.

Maar hoe kunnen we denken in kansen en bouwen aan de toekomst? Waar liggen het komende jaar de belangrijkste uitdagingen in de hypotheeksector? Wij stelden deze vraag aan Ronald Tiemessen,Commercieel Directeur de Hypotheekshop ook spreker tijdens het Nationale Hypothekencongres.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor het komende jaar?

Ronald Tiemessen,Commercieel Directeur De Hypotheekshop Centrale Organisatie B.V.

  1. “De belangrijkste uitdaging voor het komende jaar is om consumenten het besef bij te brengen dat onafhankelijk hypotheekadvies belangrijk is. Hypotheekadviseurs hebben eenvoudigweg verzuimd om hun toegevoegde waarde goed te etaleren. Dat is een van de nare bijeffecten van het oude provisiestelsel. Zolang consumenten de advieskosten nog met de hypotheek kunnen meefinancieren is er nog niet zoveel aan de hand. Maar ieder jaar neemt de leencapaciteit met 1% af. Dat betekent bij een gemiddelde hypotheek van 200k dat ieder jaar het bedrag dat meer dan de waarde van de woning geleend mag worden met 2k afneemt. De tijd dat consumenten de advieskosten ook echt direct uit eigen portemonnee moeten gaan betalen komt rap nader bij. Hier zijn twee oplossingen voor: 1. De onafhankelijke adviseurs dienen de handen in een te slaan en gezamenlijk campagne te voeren om hun grote toegevoegde waarde aan de consument kenbaar te maken. 2. Er dienen oplossingen bedacht te worden voor het betaalbaar houden van de advieskosten, lees consumenten moeten oplossingen worden aangedragen om advieskosten gespreid te betalen.
  2. Mede door de onder 1 genoemde toenemende beperking van de meefinancierbaarheid van de advieskosten ontstaat druk op de adviestarieven. Onafhankelijk hypotheekadviseurs dienen hun voortbrengingskosten belangrijk te verlagen om een verlaging van de adviestarieven op te kunnen vangen.”

Meer van dit soort artikelen?

Meld u gratis aan voor onze financiële nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante content in uw mailbox.

Over Sophie van den Hoven

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *