Control in de moderne overheidsorganisatie

Management control in de publieke sector heeft sterk onder invloed gestaan van de moderne economische organisatietheorie. Die theorie heeft vooral stevige invloed gehad op het discours over New Public Management (NPM). De vele discussies en debatten over NPM hebben geleid tot een sterke control-mentaliteit in de publieke sector. Begrippen als klant-leverancierrelatie, efficiency, marktwerking, flexibiliteit en kosteneffectiviteit behoren nu tot de delicatessen in de sector. Die nieuwe besturings –en controlmentaliteit heeft zich vertaald in een aanzienlijke ontvlechting van overheden in (semi)private organisaties gericht op productie en dienstverlening. Voorts zijn vormen van contractmanagement, uitbesteding en joint ventures (Public Private Partnerships) inmiddels stevig verankerd in onze publieke sector. Het ‘New Public Management’ heeft in feite het management van de private sector overgenomen.

In dit artikel, geschreven door Ed Vosselman,hoogleraar Accounting aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoogleraar Management Control van de Publieke Sector aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wordt beschreven hoe NPM heeft geleid tot de constructie van de economische mens en hoe in dat constructieproces veel waardevols verloren is gegaan. Ik pleit ervoor om een nieuwe route te kiezen die ‘stewards’ (zeg maar ‘dienders’) voortbrengt en die verantwoordingsrelaties die gebaseerd zijn op wantrouwen omvormen tot geinformeerde vertrouwensrelaties.

Bekijk het artikel ‘Control in de moderne overheidsorganisatie


Business Controllersopleiding

Business ControllersopleidingWilt u ook een volwaardig gesprekspartner worden binnen uw organisatie? Kom dan naar de 5-daagse Business Controllersopleiding. Hier komen thematieken aan bod als de functie van de business controller, strategisch management en de soft skills van de Business Controller.
Let op! De mei- en septembereditie van deze opleiding waren 3 weken vantevoren volgeboekt, vroeg inschrijven is dus raadzaam.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *